Mazurek bakaliowy z czekoladą

Przepisy na Wielkanoc - mazurek bakaliowy. Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: 20- 25 minut

Dodany przez: mojegotowanie

Mazurek bakaliowy z czekoladą

Mazurki

Czas przygotowania:
Kalorie:
580 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • 18 dag masła
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • POLEWA:
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • BAKALIE:
  • 30 dag migdałów, orzechów pekan, włoskich i laskowych
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • po 5 dag suszonych fig i moreli
  • 5 dag dużych rodzynek

Przygotowanie

  1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować, wylepić płaską, natłuszczoną blachę. Piec 20–25 minut w temp. 190°C.
  2. Polewa: czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier puder, masło, śmietankę. Wymieszać. Zdjąć czekoladę z ognia, wlać likier. Dokładnie wymieszać.
  3. Bakalie: orzechy i migdały uprażyć na suchej patelni. Rodzynki, figi, morele sparzyć na sitku.
  4. Na wystudzonym cieście rozłożyć nieposiekane bakalie. Polać płynną polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
czekolada deser desery bakalie mazurek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze