Ciasto marysieńka

Ocena:

4.54 (175)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto marysieńka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie kakaowego biszkoptu, orzechowej bezy i budyniowego kremu to strzał w dziesiątkę. Ten słodki wypiek zachwyci każdego łasucha i zrobi furorę na wszystkich imprezach oraz spotkaniach rodzinnych. Chętni mogą wzbogacić przepis na marysieńkę o konfiturę z wiśni czy powidła śliwkowe. Świetnie smakuje zarówno z deserową, mleczną jak i białą czekoladą na wierzchu.

Składniki:

  • jajka  11 szt.

  • masło  250 g

  • mąka pszenna  165 g

  • kakao  50 g

  • cukier  600 g

  • orzechy włoskie  250 g

  • skrobia ziemniaczana  45 g

  • mleko  800 ml

  • cukier waniliowy  30 g

  • śmietana kremówka  100 ml

  • czekolada  100 g

Ciasto marysieńka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: wyjmujemy z lodówki jajka i masło, aby nabrały temperatury pokojowej. Z 6 jajek oddzielamy białka od żółtek. Blachę do pieczenia o wymiarach 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  • Krok 2:

    Ciasto na biszkopt kakaowy: mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z kakao. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich małymi partiami 200 g drobnego cukru cukru. Następnie dodajemy po kolei 6 żółtek, ciągle ubijając masę, ale tym razem na niskich obrotach. Wyłączamy mikser i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie łączymy składniki łyżką lub szpatułką do ciasta.

  • Krok 3:

    Pieczenie: masę na biszkopt przekładamy do przygotowanej blachy i pieczemy go przez 35 min. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 4:

    Składniki na bezę orzechową: sięgamy po kolejnych 5 jajek i ponownie oddzielamy białka od żółtek. Drobno siekamy orzechy, zostawiając 50 g do dekoracji.

  • Krok 5:

    Ubijanie bezy: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy do nich pozostałe 200 g cukru. Kiedy masa będzie już sztywna, wsypujemy posiekane drobno orzechy, 15 g mąki pszennej i tyle samo skrobi ziemniaczanej. Wszystko delikatnie mieszamy.

  • Krok 6:

    Pieczenie bezy: rozsmarowujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (o tych samych wymiarach, co blacha na biszkopt). Bezę suszymy przez 40 min w temperaturze 170°C. Upieczony blat ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia na kratce.

  • Krok 7:

    Budyń na krem: mleko wstawiamy w garnku do zagotowania i dodajemy cukier waniliowy. W czasie, gdy mleko się podgrzewa, ucieramy żółtka (5 szt., które zostało po oddzieleniu białek na bezę) z pozostałym cukrem (200 g), aż masa stanie się biała i puszysta. Następnie dosypujemy 30 g skrobi ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy powstałą masę do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Kiedy masa budyniowa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i studzimy.

  • Krok 8:

    Krem: ucieramy 250 g masła w temperaturze pokojowej na aksamitny krem. Stopniowo dodajemy zimny budyń, łącząc składniki przy pomocy miksera na gładką masę.

  • Krok 9:

    Polewa czekoladowa: na małym ogniu podgrzewamy śmietanę kremówkę, a następnie wsypujemy do niej pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści, a polewa stanie się lśniąca i jednolita.

  • Krok 10:

    Składanie ciasta: wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części. Na dolny blat nakładamy połowę kremu budyniowego, następnie ostrożnie przekładamy orzechową bezę i smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch kładziemy drugi blat biszkoptu.

  • Krok 11:

    Dekoracja: całość pokrywamy polewą czekoladową. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi.

  • Krok 12:

    Chłodzenie: ciasto marysieńka wstawiamy do lodówki na 1–2 godziny (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

Porady

  • Do przecięcia biszkoptu na dwa blaty najlepiej jest użyć dużego noża z ząbkami. Można także wykorzystać w tym celu cienki drucik lub mocną nitkę.
  • Do budyniu można dodać laskę wanilii. Przekrajamy ją na pół i wydrążamy ziarenka za pomocą końcówki noża. Wrzucamy ją do mleka i gotujemy razem do momentu wrzenia. Następnie wyjmujemy laskę wanilii, która zdążyła już oddać swój smak, dodajemy ziarenka i przygotowujemy dalej krem według przepisu.
  • W łatwiejszej wersji przepisu, można przygotować budyń z proszku. Potrzebne są do tego 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g), 800 ml mleka, 200 g cukru i cukier waniliowy. Odlewamy 100 ml zimnego mleka, mieszamy je z budyniem w proszku i dodajemy do wrzącego słodkiego mleka (z cukrem zwykłym i waniliowym).
  • Orzechy włoskie można zamienić na laskowe – będą bardziej delikatne w smaku.
  • Jeśli zostaniecie przy tym pierwszym wariancie, zanim posiekacie orzechy, warto je wcześniej podprażyć na patelni. Wystarczy dosłownie 5 min, aby gorzka skórka zaczęła się łuszczyć i odpadać. Z orzechami w takiej formie ciasto będzie o wiele smaczniejsze.
  • Biszkoptowe blaty na ciasto marysieńka dobrze jest nasączyć ponczem. Jeśli wypiek jest dla dzieci, najlepiej wykorzystać syrop z wody, soku z cytryny i cukru lub napar z czarnej herbaty z odrobiną ulubionego aromatu. W wersji dla dorosłych, można nasączyć blaty koniakiem, wiśniówką lub mieszanką kawy z whisky lub likierem.
  • Polewę czekoladową najlepiej jest przygotować w kąpieli wodnej. Do niewielkiego garnka wlewamy wodę i wstawiamy do zagotowania. Na jego brzegach zawieszamy metalową miskę. W niej roztapiamy czekoladę i mieszamy ze śmietaną bez ryzyka, że się przypali.
  • Ciasto marysieńka można dodatkowo przełożyć świeżymi lub przetworzonymi owocami. Najlepiej sprawdzą się wiśnie, maliny i truskawki, także w postaci dżemu lub powideł. Taka marysieńka z konfiturą wiśniową smakuje i wygląda doskonale.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto marysieńka z pysznymi dodatkami

Ciasto marysieńka z bezą orzechową to tylko jedna z wielu pysznych opcji. Ten słynny biszkopt z bezą i kremem pojawia się na naszych stołach w coraz to nowszych odsłonach i doczekał się już wielu wersji smakowych. Podstawowy przepis na marysieńkę można urozmaicić:

  • dodatkiem świeżych owoców – malin, truskawek, borówek,
  • bakaliami – można wmieszać je w krem budyniowy lub posypać nimi ciasto razem z orzechami włoskimi,
  • minibezami – świetnie sprawdzają się jako dekoracja,
  • polewą z białej czekolady – zamiast deserowej lub mlecznej,
  • powidłami śliwkowymi lub wiśniami w żelu – najlepiej położyć je od razu na dolny biszkopt, pod pierwszą warstwę kremu.

Tort marysieńka na specjalne okazje

Ciasto marysieńka doskonale sprawdza się w roli tortu na urodziny czy jubileusz. Aby zrobić tort marysieńka, nie musimy w żaden sposób modyfikować przepisu. Wystarczy tylko upiec blaty ciasta w okrągłych tortownicach o średnicy 26 cm. Następnie nasączamy biszkopt i przekładamy go kremem, tak jak w klasycznym przepisie.

Aby udekorować tort, warto pokryć go na wierzchu dodatkową warstwą kremu i posypać pokruszonymi orzechami. Do tworzenia fantazyjnych wzorów niewątpliwie przyda się rękaw cukierniczy.

Ciasto marysieńka – krótka historia wypieku

Nazwa ciasta nawiązuje do słynnej na początku XX wieku cukierni Marysieńka w Krakowie. Okres dwudziestolecia międzywojennego, po odzyskaniu przez Polskę niepodległości, to czas rozkwitu życia kulturalnego w głównych polskich miastach. A życie to koncentrowało się przede wszystkim wokół kawiarni, cukierni i ciastkarni, w których przesiadywała tzw. elita intelektualna.

Cukiernie – takie jak Blikle, Ziemiańska czy Lours w Warszawa, a w Krakowie Jama Michalika czy właśnie Marysieńka – słynęły z autorskich ciast i deserów. Popisowym ciastem Marysieńki był nasz biszkopt z orzechową bezą, kremem budyniowym i polewą czekoladową.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne