Marynowane śledzie z ziołami

Przygotowanie: 25 minut Marynowanie: 5 godzin Pieczenie: 3–5 minut Porcja: 450 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Marynowane śledzie z ziołami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
450 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • pomidor
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka tymianku
  • nasiona kolendry
  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag startego parmezanu
  • mielony imbir
  • 2 łyżki świeżych ziół (natki pietruszki, koperku, estragonu)
  • tłuszcz do blachy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Pomidor umyć, pokroić w małą kostkę. Śledzie oprószyć pieprzem, natrzeć zmiażdżonymi ziarnami kolendry, świeżym imbirem i tymiankiem. Zalać oliwą, octem, przykryć i wstawić do lodówki na 5 godzin.
  2. Mąkę połączyć z parmezanem, łyżeczką imbiru w proszku, solą i miękkim masłem. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wyciąć okrągłe ciasteczka, przełożyć na natłuszczoną blachę i piec 3–5 min w temp. 180°C.
  4. Marynowane śledzie ułożyć na talerzu, delikatnie polać marynatą, posypać kawałkami pomidora i świeżymi ziołami. Podawać z ciasteczkami serowymi.
ryby wigilia Boże Narodzenie obiad kolacja marynowane śledzie z ziołami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy