Kotlety z marchewki

Ocena:

4.52 (166)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety z marchewki ujmą każdego swoją prostotą. Mają chrupiącą panierkę i słodkie, pożywne wnętrze. Przyrządza się je z produktów, które praktycznie zawsze znajdują się w lodówce lub spiżarce. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe i można je swobodnie łączyć z dowolnymi dodatkami. Kotlety z marchewki na pewno staną się gwiazdą Waszego szybkiego obiadu. 

Składniki:

  • marchewka  300 g

  • masło  15 g

  • czosnek  5 g

  • jajka  1 szt.

  • bułka tarta  50 g

  • mąka pszenna  10 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • koperek  0.25 pęczka

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • olej  50 ml

Kotlety z marchewki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Podsmażamy na maśle przez kilka minut, żeby nieco zmiękła i nabrała aromatu. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi i opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie delikatnie osuszamy i siekamy. 

  • Krok 2:

    Masa: do podsmażonej marchewki dodajemy czosnek, natkę, jajko, mąkę i 2 płaskie łyżki bułki tartej. Resztę zostawiamy do panierowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy łyżką do połączenia składników.  

  • Krok 3:

    Formowanie kotlecików: pozostałą bułkę tartą wysypujemy na głęboki talerz. Nabieramy masę za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia z panierką. Obtaczamy ją dokładnie i formujemy lekko spłaszczone kotlety z marchewki, po czym odkładamy je obok, na tacę. 

  • Krok 4:

    Smażenie: olej rozgrzewamy na patelni, na średniej mocy palnika. Układamy na niej kotleciki i smażymy je około 3–4 minut na każdą stronę. Powinny być rumiane i chrupiące z zewnątrz.

  • Krok 5:

    Podanie: dekorujemy je kilkoma cienkimi plasterkami surowej marchewki i posypujemy koperkiem. 

Porady

  • Ilość bułki tartej i mąki, którą dodajemy do masy marchewkowej, możemy nieco zmodyfikować, jeśli uznamy, że jest zbyt gęsta lub za rzadka.  
  • Kotlety marchewkowe możemy wzbogacić różnymi przyprawami. To wszechstronne warzywo dobrze sprawdza się w większości kompozycji smakowych. Możemy na przykład potraktować kotleciki jako zimowe, rozgrzewające danie i dodać do nich imbir, kurkumę i gałkę muszkatołową, które doskonale łączą się ze słodyczą marchewki. 
  • Inne mile widziane składniki, które nie zostały umieszczone w podstawowym przepisie, to m.in. nasiona słonecznika, pestki dyni lub posiekane orzechy. Dzięki nim wzbogacamy nasze kotlety z marchewki o porcję błonnika, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Jest to danie typowo wegetariańskie, ale mięsożercy mogą je urozmaicić podsmażonym i pokruszonym wędzonym boczkiem lub szynką. Zwolenników mięsnych potraw odsyłamy do przepisów na kotlety mielone z marchewką. 
  • Zdrowszą wersją tego dania będą pieczone kotlety z marchewki. Przyrządzamy je tak samo, ale zamiast smażyć na oleju, wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut lub do czasu, kiedy się zarumienią.  
  • Podajemy je z ryżem na sypko, kaszą gryczaną lub ziemniakami – pieczonymi lub w formie kremowego puree. Smak kotletów marchewkowych podkreśli sos sojowy, majonezowy (np. sos ranczerski) lub śmietanowy (np. sos ogórkowy). Warto podać je ze świeżymi warzywami lub surówkami.   
  • Kotlet z marchewki możemy wykorzystać jako główny składnik wegetariańskiego burgera. Nie zapomnijmy o świeżych liściach sałaty, plasterku sera, piklach, musztardzie i aromatycznej bułce posypanej sezamem. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kotlety z marchewki – inne wersje 

Czasami zapominamy, jak wszechstronnym warzywem jest marchewka. Ten skromny korzeń bardzo często występuje w towarzystwie innych jarzyn, nie tylko w rosole i sałatce na święta. Możemy też swobodnie łączyć go z różnymi strączkami i kaszami. Oto kilka propozycji na różne wersje kotletów marchewkowych: 

  • Kotlety z cukinii i marchewki – cukinię ścieramy na tarce i podsmażamy razem z marchewką. Pozbywamy się wtedy nadmiaru wody i goryczki, która może być wyczuwalna w surowym warzywie. Możemy ją także posolić i odstawić na 10 minut, a następnie przepłukać i dobrze odcisnąć. Takie kotlety warzywne są niezwykle pożywne i odpowiednie dla osób na diecie, zwłaszcza jeśli przyrządzimy je w piekarniku.  
  • Kotlety z ciecierzycy i marchewki – coś dla fanów izraelskiego dania, jakim jest falafel. Cieciorkę możemy także zastąpić innymi strączkami, na przykład białą lub czerwoną fasolą. 
  • Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki – danie w tej wersji nieco łatwiej przyrządzić, ponieważ kasza pomaga skleić wszystkie składniki na kotlety. Możemy także użyć kaszy manny lub komosy ryżowej. 

Wegańskie kotlety z marchewki 

Kotleciki z marchewki, które będą odpowiednie dla wegan, najłatwiej przyrządzić na bazie gotowanego ryżu. Jeśli kiedyś robiliśmy klasyczne gołąbki lub sycylijskie arancini, wiemy, że kotlet nie potrzebuje już wtedy dodatku jajka, ponieważ klejące się ziarna stanowią dobre spoiwo. Najlepiej użyć ryżu jaśminowego lub do risotto. Innym sposobem na wegańską wersję tej potrawy jest dodanie do masy na kotlety nieco mąki ziemniaczanej rozrobionej w gorącej wodzie. Dzięki temu składniki dobrze się połączą i nie rozpadną podczas smażenia. Jest to uproszczony, roślinny sposób zaczerpnięty z klasycznego przepisu na francuski croquette, gdzie jako spoiwa używa się zasmażki z mąki i masła. 

Kotlety warzywne z jarzyn z rosołu 

To pomysł na kotlety marchewkowe w myśl zasady zero waste. Zamiast wyrzucać jarzyny z rosołu, możemy rozgnieść je widelcem, dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy, a następnie uformować kotleciki. Żeby masa była bardziej kremowa, dodajemy nieco jogurtu naturalnego. Do przyrządzenia takiej szybkiej potrawy doskonale nada się nie tylko marchewka, ale także pietruszka i seler z rosołu. Sprawdzą się zarówno te wyłowione z wywaru mięsnego, jak i warzywnego.    

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne