Małże w białym winie

Ocena:

4.52 (162)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
Uwielbiam owoce morza z dwóch powodów: ich wspaniałego smaku i prostoty ich przygotowania.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych małży
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżego tymianku (dałam cytrynowy)
  • sól
  • oliwa z oliwek EV
  • cytryna

Małże w białym winie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czonsek. Cebula powinna się zeszklić, a nie przyrumienić. Potem wlewamy wino i dodajemy natkę, solimy, a następnie wrzucamy wymyte małże. Na koniec dodajemy tymianek. Małże gotujemy na średnim ogniu około 15 minut, chodzi o to, aby małże się otworzyły pod wpływem temperatury. Raz na jakiś czas je delikatnie mieszamy. Te które zostaną zamknięte wyrzucamy. Jeśli któraś małża się nie otworzyła to znaczy, że nie była świeża.
  • Podajemy skropione sokiem z cytryny. Ja osobiście lubię zaczerpnąć odrobinę sosu, który powstał przy gotowaniu, przy pomocy muszelki :-)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne