Małże w kolorowym sosie

Kolorowy pomysł na małże.

Dodany przez: sarenka

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • - ok 500g małży (mrożonych),
  • - 1 duza papryka np. zielona,
  • - 4 male cebule,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - pomidory w puszce (400g),
  • - pieczarki marynowane, krojone (250g),
  • - sok z polowy cytryny lub 300ml białego wina,
  • - 3 łyżki masła,
  • - sol, pieprz, cukier, kilka kropel sosu sojowego, papryka, chili, przyprawa meksykanska.

Przygotowanie

  1. Małże rozmrozić i : albo skropić sokiem z polowy cytryny, albo zalac winem i odstawic do lodowki na ok. 1 godzine, lub wiecej (wersja 2 jest smaczniejsza).
  2. Na patelni roztopic maslo i wrzucic pokrojona w piorka 4 male cebule i pokrojona w kostke papryke. Warzywa posypac lyzka cukru i sola, podsmażac do momentu, az zaczna miekknac – ok. 3 minut. Wtedy wrzucic malze, zamieszac, posypac papryka, pieprzem ziolowym i naturalnym, skropic sosem sojowym, wymieszac i smazyc ok. 3 min, po czym wrzucic pomidory z puszki (można je dodatkowo rozdrobnic, jeśli sa w całości), wrzucic odsaczone pieczarki, doprawic ponownie sola, pieprzem, papryka, chili i przyprawa meksykanska, wymieszac i dusic ok. 15 minut. Tuz przed zakończeniem duszenia, dodac pokrojony w kostke czosnek i ewentualnie doprawic wedle upodoban. Przed podaniem sos można posypac startym, żółtym serem. Podawac z ryzem lub makaronem ryzowym.
kolacja cebula Papryka małże pieczarki marynowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze