Malinowa chmurka

Ocena:

4.36 (199)

  • 5 godz. 25 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Malinowa chmurka na kruchym cieście z domową galaretką owocową, kremem z mascarpone, zwieńczona chrupiącą bezą to prawdziwa gwiazda każdej imprezy, spotkania rodzinnego i świątecznych spotkań. Warstwy komponują się idealnie: słodkie i kwaskowe smaki przenikają się i jednocześnie uzupełniają. Do tego ciasto wygląda naprawdę wykwintnie, pokochają je wszyscy domownicy - uprzedzamy - trudno skończyć na jednym kawałku. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na malinową chmurkę.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • mąka pszenna  150 g

  • masło  100 g

  • cukier puder  60 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • cukier waniliowy  4 g

  • śmietana kremówka  500 ml

  • mascarpone  250 ml

  • żelatyna  8 g

  • cukier  150 g

  • mąka ziemniaczana  24 g

  • płatki migdałowe  100 g

  • galaretka  3 szt.

  • maliny  500 g

  • sól  3 g

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto kruche: białka oddzielamy od żółtek. Białka odstawiamy do lodówki, a żółtka zagniatamy razem z zimnym masłem, mąką pszenną, 30 g cukru pudru, łyżeczką cukru wanilinowego i połową łyżeczki proszku do pieczenia. Kulkę ciasta kruchego owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 1 godzinę.

  • Krok 2:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę o wymiarach 21x33 cm natłuszczamy i obsypujemy mąką, nadmiar wytrząsamy. Możemy wyłożyć ją również papierem do pieczenia. Stolnicę posypujemy niewielką ilością mąki. Przekładamy na nią schłodzone ciasto, rozwałkowujemy. Przenosimy je do blachy.  Nakłuwamy kruche ciasto widelcem. 

  • Krok 3:

    Podpiekanie spodu: kruche ciasto wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 4:

    Galaretka z malinami: 3 opakowania galaretki (na pól litra) rozpuszczamy w 1l wrzątku i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie odstawiamy płyn do wystudzenia, a kiedy ostygnie dodajemy do niego maliny, świeże lub mrożone. Odstawiamy galaretkę do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na kruche ciasto i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

  • Krok 5:

    Żelatyna do kremu: zalewamy ją wrzątkiem, dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Krem: w międzyczasie ubijamy zimną śmietankę kremówkę z 30 g cukru pudru, a następnie powoli dodajemy zimny serek mascarpone i wszystko ostrożnie mieszamy na jednolitą masę. Całkowicie wystudzoną żelatynę wlewamy do masy. Tak przygotowany krem wykładamy na stężałą galaretkę z malinami. 

  • Krok 7:

    Piekarnik: rozgrzewamy go do 130 stopni.

  • Krok 8:

    Beza: zimne białka ubijamy z odrobiną soli, a następnie powoli dosypujemy małymi partiami drobny cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę wszystko mieszamy. Gęstą masę rozsmarowujemy na blaszce, wyłożonej pergaminem z wyciąganym dnem (ew. zwykła blacha odwrócona do góry dnem). Bezę posypujemy płatkami migdałowymi.

  • Krok 9:

    Pieczenie bezy: wkładamy ją do piekarnika i suszymy przez około 1 godzinę. Upieczoną bezę wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia, a następnie wykładamy na warstwę kremu.

Porady

  • Malinowa chmurka to popularny przepis, który doczekał się już wielu modyfikacji. Podstawową zmianą jest wybór innej galaretki, sprawdzi się też truskawkowa, wiśniowa, brzoskwiniowa. Do każdej z nich dodajemy owoce w danym smaku.
  • Galaretkę można też zrobić od zera, będzie o wiele zdrowsza. Wystarczy zagotować sok malinowy i dodać do niego żelatynę. A dalej postępujemy tak samo.
  • Tężenie galaretki warto kontrolować, co jakiś czas ją mieszając. Proces możemy przyspieszyć, ale musimy do niej, co chwilę zaglądać, żeby nie zastygła za bardzo.
  • Ciasto świetnie sprawdzi się też w formie tortu lub minideserków w pucharkach. Żeby przygotować tort malinowa chmurka wystarczy przygotować ten przepis w tortownicy. Natomiast w przypadku małych deserów, należy pokruszyć na dno pucharków ciastka, następnie dodać krem, na to galaretkę, a po wierzchu posypać wszystko rozkruszonymi bezikami.
  • Jeśli kruche ciasto nie chce się uformować w kulę można dodać do niego 15 ml bardzo zimnej wody lub śmietany 18%.
  • Gotowe ciasto malinowa chmurka najlepiej schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny przed podaniem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Malinowa chmurka na różnych spodach

Najczęściej przygotowywana jest malinowa chmurka na kruchym cieście. Jednak to nie jedyna możliwość. Do wyboru mamy również:

  • malinową chmurkę na biszkopcie - może być zwykły, na pszennej mące, ale równie dobry będzie biszkopt kakaowy, kokosowy lub bezglutenowy,
  • na biszkoptach - wystarczy ułożyć na dnie ulubione biszkopty, okrągłe lub podłużne, posypane cukrem pudrem lub bez niego, polewamy je tężejącą galaretką,
  • malinową chmurkę bez pieczenia na herbatnikach - ciastka układamy w całości lub kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tu dodatkowo rezygnujemy też z domowej bezy, a zastępujemy ją gotowymi bezikami, które możemy rozłożyć na cieście lub pokruszyć je i posypać nimi wierzch. Można spotkać również wersję jedynie z prażonymi płatkami migdałowymi.

Fanom lżejszych i mniej kalorycznych ciast z pewnością posmakuje malinowa chmurka w wersji fit. Przygotujemy ją na bazie klasycznego przepisu, wymieniając cukier na erytrytol lub ksylitol.

Malinowa chmurka, która zawsze wychodzi

Ciasto malinowa chmurka wydaje się być dość skomplikowane, bo składa się aż z czterech warstw. Jednak cały proces jest dość łatwy, tylko trzeba sobie dobrze rozplanować pracę. Istotne jest też dobranie odpowiednich, jakościowych składników. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę:

  • zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego - ze względu na to, że musi się jeszcze schłodzić w lodówce. Wyrabiamy je szybko, tylko do połączenia składników,
  • do ciasta kruchego najlepiej użyć mąki pszennej luksusowej, typ 550,
  • galaretka dostępna jest w opakowaniach różnej wielkości - wybieramy te na pół litra wody, ale do jej przyrządzenia używamy mniej, niż podaje producent, bo na 3 opakowania po 77 g każde, dolewamy tylko 1 litr wody,
  • krem - tu trzeba uważać, żeby go nie przebić, bo zacznie się rozwarstwiać. Ubijanie zaczynamy od najniższych obrotów, stopniowo zwiększamy do najwyższych. Odpowiedni efekt osiągniemy po ok. minucie. Im bardziej schłodzona śmietanka i serek mascarpone, tym nastąpi to szybciej,
  • beza - powierzchnię, na którą ją wykładamy warto przesmarować olejem, będzie łatwiej odchodziła po upieczeniu. Czas pieczenia jest orientacyjny, każdy piekarnik działa trochę inaczej. Zawsze sprawdzamy po kilku minutach, czy nie ciemnieje za bardzo. W razie potrzeby zmniejszamy temperaturę o 10 stopni.

Jeśli stresuje nas przygotowanie czterech warstw ciasta w jeden dzień, to spokojnie, możemy sobie rozłożyć pracę na dwa dni. Dzień wcześniej pieczemy spód z kruchego ciasta i bezę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne