Malinowa wieża z Nutellą®

Ocena:

4.43 (200)

  • 60 min.
Krucha malinowa wieża. Idealne połączenie aksamitnego smaku tych owoców z Nutellą. Lekki krem i cienkie, kruche ciasto francuskie tworzą efektowną architektoniczną formę.

Składniki:

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 60 g Nutelli
  • 60 g malin
  • 15 g cukru pudru
  • 20 g suszonych malin
  • 20 ml syropu malinowego
  • kilka listków mięty

Malinowa wieża z nutellą® - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto i pokrój w prostokąty około 3 x 7 cm (3 prostokąty na 1 porcję).
  • Ciasto francuskie rozwałkuj tak, aby jego grubość wynosiła około 5 mm. Rozłóż je między dwoma arkuszami pergaminu, następnie przełóż je między dwoma płaskimi blachami. Przyciśnij blachy czymś ciężkim. Piecz 15–20 minut w piekarniku w temperaturze 160°C.
  • Połóż prostokąt na talerzu i umieszczaj na nim na przemian maliny i wyciśniętą z rękawa cukierniczego Nutellę, w dwóch rzędach. Przykryj kolejnym prostokątem z ciasta francuskiego i powtórz układanie. Przykryj wszystko ostatnim prostokątem. Posyp cukrem pudrem i udekoruj pokruszonymi suszonymi malinami, syropem malinowym oraz listkiem mięty.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne