MAKOWO-KOKOSOWY Z DELICJAMI

SMAKUJE DOSKONALE NADAJE SIĘ NA KAŻDĄ OKAZJĘ..GORĄCO POLECAM..

Dodany przez: agus

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • Składniki:
  • upiec biszkopy jasny z 6 jajek -na każde jajko daje 4 dag.mąki tortowej i 4 dag cukru czyli jak robię z 6 jaj to daję:
  • 24 dag.cukru
  • 24 dag. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Białka ubić na sztywno,następnie dodać cukier−ciągle ubijając i po 1 zółtku,,jak masa jest ubita na puch obroty miksera zmniejszam na nr.1 i powolutku po 1 łyżce dodaję mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia..piekę 30minut w 170*..
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 paczki
  • SKŁADNIKI NA PLACEK MAKOWO-KOKOSOWY:
  • 6 białek
  • 1/2 szkl. suchego maku
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dag. kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • SKŁADNIKI NA KREM:
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. cukru
  • Ciasto makowo−kokosowe: Białka ubić na sztywno,dodać cukier i dalej ubijać,następnie dodać kokos,mak,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Piec w temp. 160−180* przez 30 minut.
  • Krem: w 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną.Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym− dodać przygotowany budyń.Zagotować.Wystudzić.Margarynę utrzeć, dodająć powoli po 1 łyżce przestudzony budyń.
  • UKŁADANIE CISTA:
  • 1. biszkopt
  • 2.połowa kremu
  • 3.placek makowo−kokosowy
  • 4.druga połowa kremu
  • 5.ciastka delicje (ułożone jeden obok drugiego)
  • 6.zalać tęzejącą galaretką −rozpu
  • ścić w 2 szkl. wody)

Przygotowanie

  1. pieczenie,gotowanie masy,ucieranie,przekładanie
deser kokosowy MAKOWO
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze