MAKÓWKI

Makowy deser popularny na wigilijnym śląskim stole - przepyszny!

Dodany przez: nina

MAKÓWKI

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.86 z 7 głosów)

Składniki

  • ok 1,5 l mleka
  • ok. 150 ml miodu
  • 300 g maku zmielonego na sucho
  • 1 łyżka masłą
  • wanilia naturalna lub cukier waniliowy.
  • 200 g sucharków
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów (laskowych lub włoskich)
  • 100 g rodzynek
  • bakalie do dekoracji (orzechy, migdały, figi, rodzynki, morele...)

Przygotowanie

  1. 1 l mleka zagotować z wanilią i 1 łyżką masła, dodać zmielony mak i na bardzo małym ogniu gotować ok. 15 minut le mieszając i dolewając mleka. Pod koniec gotowania dodać miód, orzechy mielone i rodzynki.
  2. Masa powinna być niezbyt gęsta.
  3. Do jednej większej lub kilku mniejszych salaterek przekładać masę makową naprzemiennie warstwami sucharków.
  4. Jeśli sucharki są grube, pokruszyć je i przesypywac nimi warstwy masy makowej.
  5. Na górze powinna być warstwa maku, którą należy udekorować najlepiej grubą warstwą bakalii.
  6. Makówki odstawić na minimum 12 godzin, by sucharki "wypiły" wilgoć z masy makowej,
  7. a makówki miały gęstą , zwartą konsystencję.
  8. Jeśli będą zbyt suche, możesz jeszcze przed podaniem skropić je mlekiem.
deser bakalie mak MAKÓWKI wigilja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze