Artur Rogalski
4.12 (306)
Makówki to prosty i tani deser, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Powstaje na bazie gotowanego maku z bakaliami przekładanego warstwami bułki, chałki lub sucharków. Powinien być przygotowany z wyprzedzeniem – leżakując w lodówce, nabiera idealnej konsystencji. Można dekorować go dowolnymi suszonymi i kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zobaczcie, jak zrobić tradycyjne makówki śląskie.
bułka 3 szt.
mak 150 g
mleko 500 ml
masło 10 g
cukier 40 g
miód 25 g
rodzynki 50 g
orzechy włoskie 50 g
suszona żurawina 50 g
skórka pomarańczowa 50 g
aromat rumowy 3 ml
Przygotowanie: bułeczki pszenne (zwykłe kajzerki lub maślane brioszki) kroimy w kromki. Sprawdzą się też inne rodzaje słodkiego pieczywa, na przykład chałka, strucla, sucharki lub rogale. Orzechy włoskie siekamy. Przygotowujemy ulubione bakalie, jak na keks świąteczny (oprócz składników wymienionych w przepisie można wykorzystać między innymi kandyzowany ananas, migdały lub suszone figi). Jeśli jest taka potrzeba, siekamy je. Część z nich odkładamy. Udekorujemy nimi gotowe tradycyjne śląskie makówki.
Masa: podgrzewamy mleko (ewentualnie napój roślinny lub wodę) w rondelku z grubym dnem. Wkładamy do niego łyżkę prawdziwego masła. Czekamy, aż się rozpuści, po czym dosypujemy suchy, zmielony mak. Gotujemy go przez około 15 minut, ciągle mieszając. Dodajemy miód, cukier i aromat rumowy (lub olejek migdałowy). Zdejmujemy masę makową z palnika i łączymy ją z bakaliami. Jeśli wydaje nam się zbyt gęsta, możemy dodać do niej nieco więcej mleka.
Makówki świąteczne: na dnie miski umieszczamy pierwszą warstwę kromek bułki. Wykładamy na nią gorącą masę bakaliową za pomocą chochelki. Powtarzamy tę czynność, aż wypełnimy naczynie. Na wierzchu powinien znaleźć się mak. Lekko dociskamy całość, żeby wyrównać ostatnią warstwę. Studzimy deser w temperaturze pokojowej, po czym przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Powinien chłodzić się kilka godzin, a najlepiej przez noc (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).
Podanie: dekorujemy deser odłożonymi bakaliami, tworząc spiralne wzory. Makówka śląska może być przechowywana w lodówce przez około 3–4 dni. Nie trzeba, a nawet nie należy jej przyrządzać w dzień wigilijnej wieczerzy. Dzięki temu łatwiej zaplanować świąteczne przygotowania. Jeśli ugotowaliśmy więcej masy makowej, możemy ją wykorzystać do zrobienia innych deserów, takich jak strucla lub kutia.
Porady
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane produkty przy zakupie min 2 sztuk. Szczegóły i oferta dostępne na www.answear.com.