Ciasto ucierane z makiem

Ocena:

4.48 (152)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Ciasto ucierane z makiem jest jedną z wielu propozycji na święta. To dlatego, że potrawy z jego dodatkiem mają zapewnić domownikom dobrobyt i szczęście w nadchodzącym roku. Makiełki, rolady makowe i strucle – wybór smakołyków jest duży. A może w tym roku wypróbujecie przepis na pyszne ciasto ucierane z makiem? Przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Składniki:

  • mak  500 g

  • bakalie  200 g

  • jajka  10 szt.

  • cukier puder  200 g

  • mąka pszenna  350 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • masło  200 g

  • cukier  150 g

  • mleko  100 ml

  • sok z cytryny  15 g

Ciasto ucierane z makiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie maku: suche ziarenka zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 minut. Następnie odkrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia, po czym odcedzamy przez gazę lub czystą ściereczkę.

  • Krok 2:

    Mielenie: namoczony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub przy pomocy malaksera.

  • Krok 3:

    Przygotowanie masy makowej: drobno siekamy bakalie. Sięgamy po 4 jajka i oddzielamy żółtka od białek do dwóch osobnych misek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem (150 g) przy pomocy miksera. Stopniowo dodajemy mak, a następnie bakalie.

  • Krok 4:

    Piana z białek do masy makowej: ubijamy ją na sztywno i dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszając całość szpatułką.

  • Krok 5:

    Masa na ciasto: z pozostałych 6 jajek również oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy mąkę do miski i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ucieramy masło z białym cukrem przy pomocy miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i mleko (na przemian – jedna łyżka mąki, potem łyżka mleka itd.). Miksujemy do połączenia składników. Na  koniec dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy całość.

  • Krok 6:

    Piana z białek do ciasta: w osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka na pianę, po czym dodajemy ją do masy na ciasto ucierane z makiem. Łączymy za pomocą szpatułki.

  • Krok 7:

    Wykładanie ciasta na blachę: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC. Blachę o rozmiarze ok. 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylewamy połowę masy na ciasta, następnie masę makową i drugą połowę ciasta.

  • Krok 8:

    Pieczenie: ucierane ciasto z makiem pieczemy przez 50 min. Wyjmujemy do ostygnięcia. Wierzch posypujemy pozostałym cukrem pudrem.

Porady

  • Masło na ciasto powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli trzymasz je w lodówce, wyjmij ok. 30 min przed przygotowywaniem ciasta.
  • Aby upewnić się, czy ciasto ucierane z makiem jest już gotowe, należy wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli na patyczku nie ma śladów surowego ciasta, możecie wyjąć wypiek z piekarnika.
  • Cukier puder na wierzchu możecie zastąpić lukrem cytrynowym, przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
  • Ucierane ciasto z masą makową możecie zrobić także w dużej tortownicy o średnicy 28–30 cm.
  • Dobrze wygląda także z makiem na wierzchu. W tej wersji całe ciasto wykładamy na blachę, następnie nakładamy masę makową i wstawiamy do piekarnika.
  • Ciasto z makiem jest świeże i smaczne nawet do 5 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto ucierane z makiem na święta

W świątecznych wypiekach można przebierać i praktycznie co roku robić inny przepis. Do najpopularniejszych ciast na Wigilię i Boże Narodzenie w Polsce należą:

  • pierniki i pierniczki,
  • makowce – w postaci ciast ucieranych, rolad makowych, strucli z makiem lub tortów,
  • miodowniki – z orzechami lub bez, najczęściej przekładane kremem z kaszy manny,
  • świąteczne babki i babeczki – coraz większą popularnością cieszą się muffinki, które można dekorować na wiele różnych sposobów. W polskich domach często występują także kruche babeczki z masą orzechową,
  • keksy – czyli ucierane ciasta z bakaliami,
  • serniki,
  • sękacze – oryginalnego sękacza nie jesteśmy w stanie upiec w domu. Ciasto przypominające ścięty pień drzewa pieczone jest nad ogniem na obracającym się rożnie. Jednak w klasycznej tortownicy możecie upiec sękacz domowy, który wiernie naśladuje tradycyjny wypiek,
  • kruche świąteczne ciasteczka – ozdabiane lukrem lub masą cukrową.

Ciasto ucierane z makiem – dekoracja

Na świątecznych wypiekach dekoracja jest obowiązkowa i wcale nie musi zajmować dużo czasu. W jaki sposób zrobić proste świąteczne akcenty na wypiekach? Poniżej kilka propozycji, które możecie wykonać na przykładzie ciasta z makiem:

  • Gwiazdki z cukru pudru – wystarczy wyciąć kilka małych gwiazdek z papieru technicznego. Następnie układamy je na przestudzonym cieście i posypujemy wierzch cukrem pudrem. Po zdjęciu szablonów na powierzchni ciasta będą widoczne gwiazdki.
  • Gwiazdki z posypki cukrowej – można je zrobić na lukrze, zanim jeszcze zastygnie. Do ich wykonania potrzebne będą foremki do pierniczków w kształcie gwiazdek. Delikatnie układamy je na lukrze, do środka wsypujemy posypkę, a następnie ostrożnie zdejmujemy foremki.
  • Wzory z polewy czekoladowej – świetnie wyglądają na białym lukrze. Polewę nakładamy do rękawa cukierniczego. W ten sposób możemy zrobić napis lub prosty rysunek na powierzchni ciasta.
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy lub cytryny – ułożona na białym lukrze lub polewie czekoladowej wygląda atrakcyjnie i kusi przyjemnym aromatem.

Przepisy na ciasta i desery z masą makową

Jesteście fanami masy makowej? Zachęcamy do skosztowania innych makowych przysmaków. Polecamy nasze przepisy na:

Mak jest cennym dodatkiem do świątecznych potraw nie tylko ze względu na walory smakowe czy właściwości magiczne (zapewnia szczęście i dobrobyt), ale także z uwagi na wartości odżywcze. Zawiera magnez, wapń, potas, żelazo i fosfor oraz witaminy z grupy B, A, D i E. Ziarna maku są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, który wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne