wero.ugc

Makowiec

Ocena:

4.42 (172)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Makowiec z ciasta drożdżowego przełożony masą makową pełną bakalii i orzechów to pyszny i tradycyjny wypiek, bez którego wiele rodzin nie wyobraża sobie świąt. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie przygotowanym prostym lukrem, masą makową, a jeszcze jeśli do tego dodamy domową skórkę pomarańczową, to zniewalający efekt będzie gwarantowany. Podpowiadamy, jak zrobić makowiec zawijany, który zawsze się udaje. 

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • drożdże  50 g

  • cukier  50 g

  • żółtko  4 szt.

  • mleko  200 ml

  • masa makowa  850 g

  • bułka tarta  16 g

  • białka  4 szt.

  • sok z cytryny  0.5 szt.

  • cukier puder  140 g

  • skórka pomarańczowa  36 g

Makowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, trzeba je wyjąć z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy. Do większej miski przesiewamy mąkę, na środku robimy wgłębienie. Wkruszamy do niego świeże drożdże, posypujemy 50 g cukru. Powoli wlewamy na nie ciepłe mleko (nie może być gorące, ciasto może wtedy nie wyrosnąć), lekko podsypując je kilkoma łyżkami mąki. Miskę przykrywamy szczelnie ściereczką kuchenną bawełnianą i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, na ok. 15 minut. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.

    makowiec - składniki
  • Krok 2:

     Ciasto drożdżowe: do miski z gotowym rozczynem, dodajemy żółtka i roztopione masło([nie może być gorące). Wyrabiamy składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z odpowiednimi hakami przez 10-15 minut. Jeśli przestanie się kleić do rąk i będzie gładkie i elastyczne, to znaczy, że już jest gotowe. Nadajemy mu kształt kuli. Miskę przykrywamy ponownie ściereczką bawełnianą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (powinno co najmniej podwoić swoją objętość). Można też wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 stopni Celsjusza – bez termoobiegu – na środkową półkę.

    makowiec - ciasto z jajkami
  • Krok 3:

    Białka: przekładamy je do wysokiego, wąskiego naczynia, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno – powierzchnia powinna być błyszcząca i gładka. Białko nie powinno się przemieszczać , nawet jeśli pojemnik przekręcimy do góry nogami. Masę makową mieszamy z bułką tartą. Dodajemy do niej ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.

    makowiec - masa makowa z białkami
  • Krok 4:

    Formowanie: stolnicę obsypujemy mąką, zagniatamy wyrośnięte ciasto, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Dzielimy je na pół, jedną część kładziemy na stolnicy podsypanej mąką, drugą chowamy do miski i przykrywamy. Połowę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x35 cm, na grubość ok. 4 mm – powinno mieć kształt prostokąta. 

    makowiec - rozwałkowane ciasto drożdżowe
  • Krok 5:

    Zawijanie: masę makową nakładamy na wyrośnięte ciasto, rozsmarowujemy prawie na całej powierzchni. Po dłuższej prostokąta zostawiamy ok. 1,5 cm ciasta bez maku. Robimy to szybko, zanim wilgotna masa rozmiękczy ciasto. Zaczynając od dłuższego boku z masą makową zwijamy w rulon, na końcu powinno znaleźć się ciasto bez masy makowej (pozostawiony 1 cm). Zlepiamy brzegi – łączenie ciasta powinno być na dole. Cały proces powtarzamy z drugą częścią ciasta Papier do pieczenia natłuszczamy masłem i na nim układamy ciasto i owijamy – ważne jest zostawienie 2 cm luzu, żeby miało miejsce na wyrośnięcie. Ostrożnie przekładamy je do blaszek-keksówek o wymiarach 30x20 cm (zawinięte w papier) lub na blasze z wyposażenia piekarnika, ale wtedy jego wzrost będzie mniej kontrolowany. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe nie lubi zbytecznego dotykania/wyrabiania, może wtedy nie wyrosnąć dobrze. Odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

    makowiec - ciasto drożdżowe z masą makową
  • Krok 6:

    Pieczenie: w czasie wyrastania ciasta, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Makowiec wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.

  • Krok 7:

    Podanie: gdy ciasto się piecze, robimy lukier. Wyciskamy sok z cytryny, podgrzewamy go. Do jeszcze gorącego dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia składników. Do lukru dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Przestudzony makowiec smarujemy lukrem.

    makowiec - z lukrem i skórką pomarańczową

Porady

  • Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to dobry sposób na skrócenie czasu przygotowania i uproszczenie przepisu. Na rynku dostępne są gotowe masy makowe w wiaderku i w puszce – obie nadają się do przygotowania tego ciasta. Jednak warto zwrócić uwagę na jej skład. Spora część gotowych produktów zawiera sporo wody, syropu glukozowo-fruktozowego oraz stosunkowo mało czystego maku (zaledwie 20 proc.).
  • Jeśli nie przepadamy za lukrem, wierzch makowca możemy posypać cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod online lub pokaż... więcej»
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne