Makowiec z jabłkami

przepyszny makowiec, który nigdy nie jest suchy, doskonały nie tylko na święta

Dodany przez: joanna-sobanska

Makowiec z jabłkami

Makowce

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • - 50dag maku
  • - 6 jabłek
  • - 9 jajek
  • - 10 łyżek kaszy manny
  • - 1 kostka margaryny
  • - 30 dag cukru
  • - 1/2 kg mąki
  • - 1 proszek do pieczenia
  • - Bakalie – orzechy, rodzynki

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z żółtkami i połową cukru. Mak sparzyć i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę (lub jeden raz przez drobniejszą). Mak po przestudzeniu połączyć z margaryną, dodać kaszkę mannę i wszystkie pozostałe składniki. Z białek ubić sztywną pianę dodając pozostałą połowę cukru. Na końcu do masy makowej dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
  2. Piec przez 60 min w temperaturze 180C. Wyjąć z formy po przestygnięciu.
ciasta deser desery Święta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze