Makowiec japoński

Ocena:

4.49 (189)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Makowiec japoński to wyjątkowe ciasto bez mąki i spodu, a za to z dodatkiem jabłek. Owoce sprawiają, że jest wilgotny i niezwykle smaczny. Jest prosty w wykonaniu i poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. To wypiek idealny, świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, lecz także do codziennej kawy. Podajemy niezawodny przepis na popularny makowiec z jabłkami

Składniki:

  • mak  200 g

  • mleko  250 ml

  • masło  100 g

  • cukier  220 g

  • jajka  5 szt.

  • kasza manna  75 g

  • jabłka  2 szt.

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cytryna  1 szt.

Makowiec japoński - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Tortownicę smarujemy masłem (ewentualnie margaryną) i oprószamy lekko kaszą manną (lub bułką tartą).

  • Krok 2:

    Owoce: jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cytrynę również myjemy, wyparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.

  • Krok 3:

    Masa makowa: w międzyczasie w rondelku roztapiamy masło i mieszamy je z mlekiem, następnie dodajemy mielony mak i dokładnie mieszamy. Całość chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając - ok. 10 min. Rondelek zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 4:

    Ciasto na makowiec: jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy ostudzone mleko z masłem i makiem, resztę kaszy manny, proszek do pieczenia, starte jabłka oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na makowiec japoński.

  • Krok 5:

    Pieczenie: gotową masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę. Makowiec japoński po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Porady

  • Jeżeli używamy skórki świeżo startej z cytryny, musimy szczególnie dokładnie umyć i wyparzyć owoce. Te, które kupujemy w supermarkecie są, niestety, zabezpieczane środkami, które mogą nam zaszkodzić. Możemy zastąpić ją suszoną lub pomarańczową.
  • Tortownicę możemy też wyłożyć papierem do pieczenia zamiast smarować ją masłem i oprószać kaszą manną.
  • Makowiec japoński możemy wzbogacić również o dodatek bakalii i orzechów. Mogą to być suszone śliwki, morele (pokrojone na mniejsze kawałki), rodzynki, a także orzechy laskowe lub włoskie.
  • W wersji wykwintnej zrobimy makowiec japoński z kremem. Możemy przełożyć go czekoladowym, karmelowym lub śmietankowym. Sprawdzi się też polewa czekoladowa.
  • Makowiec japoński z puszki to propozycja na przyspieszenie pracy - używamy gotowej masy makowej, pomijając etap gotowania maku. W takiej sytuacji dodajemy do ciasta mniej cukru, ponieważ większość mas ma go już w składzie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak gotować mak?

Nasz przepis na makowiec japoński bazuje na dostępnym w większości sklepów, mielonym maku. Zwykle można kupić go w puszkach. Gotowy produkt oszczędza sporo czasu, a dodatkowo nie ryzykujemy, że makowiec z jabłkami będzie miał gorzkawy posmak. Może zdarzyć się jednak, że będziemy mieli dostęp jedynie do suchego maku, który trzeba odpowiednio przygotować. Jak gotować mak na makowiec japoński tak, by nie był gorzki? Są na to dwa sprawdzone sposoby:

  • parzenie maku w wodzie - najpierw suchy ziarna należy dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Opłukany mak przekładamy do rondelka lub garnka i zalewamy już wrzącą wodą. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez około pół godziny. Odcedzamy go na sitko (im gęstsze oczka, tym lepiej) i dociskamy, żeby usunąć większość wody. Im wilgotniejsza będzie masa makowa, tym bardziej prawdopodobne, że makowiec z jabłkami się nie dopiecze. Dla pewności możemy także ugotowany mak przecisnąć jeszcze przez ściereczkę lub gazę.
  • parzenie maku w mleku - w zasadzie ta metoda przebiega tak samo, jak gotowanie w mleku. W rondelku zagotowujemy mleko i do niego dosypujemy suche ziarna maku. Masę musimy często mieszać, żeby się nie przypaliła. Po ugotowaniu mak odcedzamy tak samo, jak po gotowaniu go w wodzie.

Masę makową na makowiec japoński trzeba zmielić, jeśli korzystamy z ziaren. Możemy zarówno zmielić suche ziarna jeszcze przed ugotowaniem (np. w młynku do kawy) bądź już ugotowaną masę w blenderze.

 

Skąd pochodzi makowiec japoński

Makowiec japoński, czyli makowiec z jabłkami, to znacznie prostsza od tradycyjnego wypieku wersja ciasta. Skąd w ogóle wzięła się nazwa "makowiec japoński"? Trudno to określić - nie jest to typowe dla kuchni japońskiej ciasto ani też szczególnie popularny w tamtym regionie wypiek. Bardzo możliwe, że nazwa powstała w ten sam sposób, co "ryba po grecku" czy też "śledź po japońsku" - z przypadku. Choć akurat jeśli chodzi o śledzia po japońsku, to jest możliwe, że jego nazwa wzięła się ze sposobu zawijania śledzi (jak sushi), choć to też daleko posunięte wnioski. Niemniej jednak, zarówno śledź, jak i makowiec, pomimo swoich nazw więcej wspólnego mają zdecydowanie z kuchnią polską, niż japońską.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne