Makowiec z jabłkami

Smaczniutki...i tyle ;)

Dodany przez:

Makowce

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • -700g masy makowej (Bakalland z puszki)
  • -9 jajek
  • -140g margaryny
  • -1,5 szkl.cukru
  • -7 małych jabłek słodko-winnych
  • -1 p.rodzynek
  • -garść kandyzowanych ananasów
  • -garść skórki pomarańczowej
  • -garść posiekanych orzechów włoskich
  • -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -6 łyżek mąki
  • -7 łyżek kaszki mannej
  • -olejek migdałowy
  • -tabliczka czekolady na polewę

Przygotowanie

  1. Jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Bakalie sparzyć i połączyć z masą makową.
  3. Margarynę ubijam mikserem,dodaję żółtka,cukier i kaszkę.Wszystkie składniki dobrze ucieram i po trochu dodaję jabłka i masę makową z bakaliami.Wrzucam przesianą mąkę z proszkiem,a na koniec dodaję ubitą na sztywno pianę z białek.Wlewam olejek migdałowy i delikatnie mieszam.
  4. Blachę smaruję tłuszczem,wykładam papierem i wylewam masę.Piekę godzinę w 180'.
  5. Ostudzony polewam roztopioną czekoladą.
  6. Ten makowiec jest przepyszny.Znajomi pytali,a gdzie ciasto? A tu masa makowa z mąką jest ciastem sama w sobie...no i gdzie te jabłka? Nikt nawet nie domyślił się,że są tam jabłka...niby ich nie czuć,a jednak dodają lekko winny posmak;)
wigilia przekąska deser jabłka ciasto bakalie mak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze