Makowiec w cieście cytrynowym

Jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz smaczny. Napewno zasmakuje wszystkim zwolennikom słodkości.

Dodany przez: Syberyt

Makowiec w cieście cytrynowym

Makowce

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto: 30 dag mąki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 6 jaj
  • otarta skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa: 30 dag maku
  • 3 jaja
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • olejek migdałowy

Przygotowanie

  1. Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z makiem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać. Masło z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę. Połowę ciasta wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, ułożyć warstwę maku, a na nią wylać drugą część ciasta. Piec około 40 minut w średnio rozgrzanym piekarniku.
deser ciasto cytryna makowiec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze