4.42 (172)
Makowiec z ciasta drożdżowego przełożony masą makową pełną bakalii i orzechów to pyszny i tradycyjny wypiek, bez którego wiele rodzin nie wyobraża sobie świąt. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie przygotowanym prostym lukrem, masą makową, a jeszcze jeśli do tego dodamy domową skórkę pomarańczową, to zniewalający efekt będzie gwarantowany. Podpowiadamy, jak zrobić makowiec zawijany, który zawsze się udaje.
mąka pszenna 500 g
drożdże 50 g
cukier 50 g
żółtko 4 szt.
mleko 200 ml
masa makowa 850 g
bułka tarta 16 g
białka 4 szt.
sok z cytryny 0.5 szt.
cukier puder 140 g
skórka pomarańczowa 36 g
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, trzeba je wyjąć z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy. Do większej miski przesiewamy mąkę, na środku robimy wgłębienie. Wkruszamy do niego świeże drożdże, posypujemy 50 g cukru. Powoli wlewamy na nie ciepłe mleko (nie może być gorące, ciasto może wtedy nie wyrosnąć), lekko podsypując je kilkoma łyżkami mąki. Miskę przykrywamy szczelnie ściereczką kuchenną bawełnianą i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, na ok. 15 minut. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
wero.ugc
Ciasto drożdżowe: do miski z gotowym rozczynem, dodajemy żółtka i roztopione masło([nie może być gorące). Wyrabiamy składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z odpowiednimi hakami przez 10-15 minut. Jeśli przestanie się kleić do rąk i będzie gładkie i elastyczne, to znaczy, że już jest gotowe. Nadajemy mu kształt kuli. Miskę przykrywamy ponownie ściereczką bawełnianą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (powinno co najmniej podwoić swoją objętość). Można też wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 stopni Celsjusza – bez termoobiegu – na środkową półkę.
wero.ugc
Białka: przekładamy je do wysokiego, wąskiego naczynia, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno – powierzchnia powinna być błyszcząca i gładka. Białko nie powinno się przemieszczać , nawet jeśli pojemnik przekręcimy do góry nogami. Masę makową mieszamy z bułką tartą. Dodajemy do niej ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
wero.ugc
Formowanie: stolnicę obsypujemy mąką, zagniatamy wyrośnięte ciasto, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Dzielimy je na pół, jedną część kładziemy na stolnicy podsypanej mąką, drugą chowamy do miski i przykrywamy. Połowę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x35 cm, na grubość ok. 4 mm – powinno mieć kształt prostokąta.
wero.ugc
Zawijanie: masę makową nakładamy na wyrośnięte ciasto, rozsmarowujemy prawie na całej powierzchni. Po dłuższej prostokąta zostawiamy ok. 1,5 cm ciasta bez maku. Robimy to szybko, zanim wilgotna masa rozmiękczy ciasto. Zaczynając od dłuższego boku z masą makową zwijamy w rulon, na końcu powinno znaleźć się ciasto bez masy makowej (pozostawiony 1 cm). Zlepiamy brzegi – łączenie ciasta powinno być na dole. Cały proces powtarzamy z drugą częścią ciasta Papier do pieczenia natłuszczamy masłem i na nim układamy ciasto i owijamy – ważne jest zostawienie 2 cm luzu, żeby miało miejsce na wyrośnięcie. Ostrożnie przekładamy je do blaszek-keksówek o wymiarach 30x20 cm (zawinięte w papier) lub na blasze z wyposażenia piekarnika, ale wtedy jego wzrost będzie mniej kontrolowany. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe nie lubi zbytecznego dotykania/wyrabiania, może wtedy nie wyrosnąć dobrze. Odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
wero.ugc
Pieczenie: w czasie wyrastania ciasta, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Makowiec wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.
Podanie: gdy ciasto się piecze, robimy lukier. Wyciskamy sok z cytryny, podgrzewamy go. Do jeszcze gorącego dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia składników. Do lukru dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Przestudzony makowiec smarujemy lukrem.
wero.ugc
Porady
- Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to dobry sposób na skrócenie czasu przygotowania i uproszczenie przepisu. Na rynku dostępne są gotowe masy makowe w wiaderku i w puszce – obie nadają się do przygotowania tego ciasta. Jednak warto zwrócić uwagę na jej skład. Spora część gotowych produktów zawiera sporo wody, syropu glukozowo-fruktozowego oraz stosunkowo mało czystego maku (zaledwie 20 proc.).
- Jeśli nie przepadamy za lukrem, wierzch makowca możemy posypać cukrem pudrem.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.
AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii, pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.
Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.
Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.
Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.