Makowiec Świąteczny

Nie może go zabraknąć na Świątecznym stole.

Dodany przez: Lienka

Makowiec Świąteczny

Makowce

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe na 3 sztuki makowca:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania ok pół szklanki
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • lukier ( 4 łyzki cukru pudru roztarte z odrobiną wrzątku)
  • trochę maku do dekoracji
  • pergamin/papier do pieczenia
  • olej

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe:1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.2. Dodać pozostałe składnikii wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Masa makowa:1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.Ciasto polać lukrem i posypać makiem.Przepis znalazlam kiedyś na mojewypieki.blox,pl u Pani Doroty i gości na moim stole 2 razy w roku:)
deser ciasto makowiec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze