Makowiec-japoński z jabłkami -Dzień Mamy

Makowiec-japoński z jabłkami -Dzień Mamy

Dodany przez:

Makowiec-japoński z jabłkami -Dzień Mamy

Makowce

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 200 g maku mielonego BackMit
  • 280 ml mleka
  • 100 gram kaszy manny
  • 130 g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 olejek migdałowy
  • 2 duże jabłka
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy z prawdziwa wanilią Kamis
  • 50 g suszonej żurawiny Royal Brand
  • 100 g orzechy laskowe tarte BackMit
  • 50 g migdały płatki
  • 50 g morwa biała suszona możecie zakupić ją w www.gojishop.pl

Przygotowanie

  1. Najpierw zacznijmy od najłatwiejszego czyli- Do garnka wlewamy 250 gram mleka ( 1 szklanka) i wsypujemy suchy zmielony mak oraz miód płynny. Mieszamy do napęcznienia maku czyli koło 8 minut
  2. Teraz miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym . Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ostudzony mak z olejkiem migdałowym , nadal miksujemy, dodajemy rozpuszczoną margarynę . Teraz dodajemy żurawinę orzechy laskowe , migdały płatki oraz morwę białą suszoną ( wcześniej pocięłam ją na połówki ) i mieszamy składniki łyżką. Na końcu dodajemy jabłka starte na tarce na grubych oczkach .Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach.
  3. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polewamy je czekoladą mleczną na niej robimy napis Dla Mamy listkami zielonymi płatkami dekorujemy ciasto na nie kładziemy na około jagody goji w czarnej czekoladzie .Posypką posypujemy boki ciasta . Gotowe smacznego.Makowiec jest pyszny, wilgotny z delikatnym aromatem jabłka i bakali o różnych smakach
Boże Narodzenie deser mak jagody goji
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze