Makosernik

Połączenie sernika z makowcem. Takie dwa w jednym ciasto.

Dodany przez: Aseret

Makosernik

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
26 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • margaryna 20 dag
  • żółtka 3 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 3 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • masa makowa
  • mak 500 g
  • białka 3 szt
  • miód 4 łyżki
  • cukier puder 2/3 szkl
  • jabłka 1 szt
  • orzechy mielone 1 łyżka
  • margaryna lub masło 5 dag
  • aromat waniliowy 5-8 kropli
  • masa serowa
  • ser 1 kg
  • jaja 3 szt
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • budyń śmietankowy 1 opak
  • mąka ziemniaczana lub serniks (zamiast budyniu) 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • olej 1/2 szkl
  • sok z cytryny z 1 szt
  • rodzynki 1 garść
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • polewa
  • margaryna 125 g
  • cukier 5 łyżek
  • kakao 4 - 5 czubatych łyżek
  • aromat migdałowy 2-3 krople
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ze składników zapisanych w poz. 1 - 6 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki.
  2. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów (ja spód zrobiłam pół na pół - herbatnikowo-biszkoptowy
  3. Masa makowa:
  4. Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min.
  5. Ostudzić.
  6. Z białek ubić pianę.
  7. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat.
  8. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty.
  9. Masa serowa:
  10. Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami.
  11. Rozłożyć na masie makowej.
  12. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut.
  13. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
  14. Ostudzony makosernik możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu.
  15. Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami - ja właśnie tak zrobiłam piekąc dzisiaj makosernik.
przekąska deser mak ser. ciasto makosernik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze