Makiełki

Ocena:

4.48 (211)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W niektórych domach, w zależności od regionu, przyrządza się go z użyciem bułki, drożdżówki lub chałki, ale dla wielu to nic innego jak kluski z makiem. Kluczowym elementem dania jest słodka masa z bakaliami, takimi jak rodzynki i skórka pomarańczowa. Warto przygotować ją samodzielnie. Podpowiadamy też, jak zrobić prosty domowy makaron. Sprawdźcie, jak powstają u nas świąteczne makiełki.

Składniki:

  • rodzynki  70 g

  • mak  140 g

  • skórka pomarańczowa  50 g

  • suszone morele  50 g

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  500 g

  • woda  125 ml

  • sól  3 g

  • cukier  200 g

Makiełki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa makowa: rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, żeby napęczniały. Zabieg ten przydaje się szczególnie wtedy, kiedy bakalie są mocno ususzone. Dzięki niemu zmiękną i będą miały wyraźny aromat. Można też namoczyć je w soku z cytryny lub herbacie. Gotujemy niebieski mak przez 25 minut (w wodzie lub mleku). Odsączamy go przez gazę i mielimy dwukrotnie w maszynce z najdrobniejszym sitkiem. Łączymy z cukrem (lub miodem), odciśniętymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Masa makowa domowej roboty dobrze smakuje też z dodatkiem aromatu migdałowego lub rumowego. 

  • Krok 2:

    Ciasto na kluski: przesiewamy mąkę do miski lub na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, 125 ml zimnej wody i jajka. Zagniatamy jednolite, gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na minimum 20 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie się kurczyć podczas formowania. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Podsypujemy kluski mąką, żeby nie sklejały się ze sobą.  

  • Krok 3:

    Gotowanie: wlewamy wodę do dużego garnka. Solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niej makaron na makiełki wigilijne. Wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej po 3–4 minutach od momentu, kiedy wypłynie na powierzchnię. Domowej roboty kluski z makiem smakują najlepiej, ale jeśli nie chcemy samodzielnie zagniatać ciasta, możemy też ugotować gotowy makaron ze sklepu, na przykład kokardki lub łazanki. 

  • Krok 4:

    Podanie: kiedy kluski są jeszcze ciepłe, łączymy je z masą makową. Serwujemy na głębokim talerzu – od razu lub po wystudzeniu. Dekorujemy suszonymi morelami pokrojonymi w cząstki. Makiełki z makaronem można też wzbogacić orzechami włoskimi lub migdałami.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne