Artur Rogalski
4.48 (211)
Makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W niektórych domach, w zależności od regionu, przyrządza się go z użyciem bułki, drożdżówki lub chałki, ale dla wielu to nic innego jak kluski z makiem. Kluczowym elementem dania jest słodka masa z bakaliami, takimi jak rodzynki i skórka pomarańczowa. Warto przygotować ją samodzielnie. Podpowiadamy też, jak zrobić prosty domowy makaron. Sprawdźcie, jak powstają u nas świąteczne makiełki.
rodzynki 70 g
mak 140 g
skórka pomarańczowa 50 g
suszone morele 50 g
jajka 2 szt.
mąka pszenna 500 g
woda 125 ml
sól 3 g
cukier 200 g
Masa makowa: rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, żeby napęczniały. Zabieg ten przydaje się szczególnie wtedy, kiedy bakalie są mocno ususzone. Dzięki niemu zmiękną i będą miały wyraźny aromat. Można też namoczyć je w soku z cytryny lub herbacie. Gotujemy niebieski mak przez 25 minut (w wodzie lub mleku). Odsączamy go przez gazę i mielimy dwukrotnie w maszynce z najdrobniejszym sitkiem. Łączymy z cukrem (lub miodem), odciśniętymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Masa makowa domowej roboty dobrze smakuje też z dodatkiem aromatu migdałowego lub rumowego.
Ciasto na kluski: przesiewamy mąkę do miski lub na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, 125 ml zimnej wody i jajka. Zagniatamy jednolite, gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na minimum 20 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie się kurczyć podczas formowania. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Podsypujemy kluski mąką, żeby nie sklejały się ze sobą.
Gotowanie: wlewamy wodę do dużego garnka. Solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niej makaron na makiełki wigilijne. Wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej po 3–4 minutach od momentu, kiedy wypłynie na powierzchnię. Domowej roboty kluski z makiem smakują najlepiej, ale jeśli nie chcemy samodzielnie zagniatać ciasta, możemy też ugotować gotowy makaron ze sklepu, na przykład kokardki lub łazanki.
Podanie: kiedy kluski są jeszcze ciepłe, łączymy je z masą makową. Serwujemy na głębokim talerzu – od razu lub po wystudzeniu. Dekorujemy suszonymi morelami pokrojonymi w cząstki. Makiełki z makaronem można też wzbogacić orzechami włoskimi lub migdałami.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.