4.3 (186)
Makaron ze szpinakiem często pojawia się na polskich stołach. Szczególnie cenią go sobie wegetarianie, chwalą go sobie również mięsożercy. W razie potrzeby można dodać do niego pierś z kurczaka lub indyka pokrojoną w kostkę. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. W wersji podstawowej wystarczą łatwo dostępne składniki. Makaron ze świeżym szpinakiem będzie tak samo smaczny, jak ten z mrożonymi i posiekanymi liśćmi. Można go również zapakować na obiad do pracy lub szkoły. Podajemy sprawdzony przepis na szpinakową pastę.
makaron 150 g
cebula 0.5 szt.
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 15 ml
masło 5 g
szpinak 150 g
śmietana 30% 80 ml
parmezan 80 g
sól 6 g
pieprz 1 szczypta
Makaron: gotujemy al dente w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Make eat easy
Szpinak: świeży (dostępny jest przez cały rok) płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odsączamy, najlepiej w suszarce do sałaty, ale można też delikatnie dociskać liście ręcznikiem papierowym. Możemy użyć też szpinaku mrożonego, dodajemy go bezpośrednio na patelnię. W takiej formie bardziej pokryje makaron.
Make eat easy
Smażenie: cebulę - połowę średniej lub 1 małą - obieramy, kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy też masło. Szklimy cebulę, potrwa to ok. 5 minut. Doprawiamy solą do smaku. Przeciskamy czosnek przez praskę, bezpośrednio na patelnię. Mieszamy, przesmażamy chwilkę. Potem dodajemy szpinak na kilka minut, aż liście stracą jędrność. Co chwilę mieszamy.
Make eat easy
Sos śmietanowy: na patelnię ze szpinakiem wlewamy śmietankę 30%, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy chwilkę aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec dokładamy makaron, mieszamy i dusimy razem aż się ogrzeje.
Make eat easy
Podanie: do makaronu ze szpinakiem dodajemy 1/3 startego sera. Mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerz do zupy i posypujemy wierzch resztą parmezanu.
Make eat easy
Porady
- Jaki makaron do szpinaku wybrać? Odpowiedni będzie typu penne lub fusilli (świderki) będzie tak samo pyszny, jak z tagliatelle lub spaghetti. Danie można przygotować z dowolnego rodzaju makaronu – choć raczej odradzamy drobne i cienkie odmiany (jak orzo czy grattoni), bo „zginą” w sosie szpinakowym.
- Makaron ze szpinakiem dobrze będzie się komponował także ze słonym, lekko kwaśnym serem feta. Można go wzbogacić o ser pleśniowy, np. camembert, brie lub gorgonzola – potrawa zyska głęboki, wytrawny smak.