Makaron ze szpinakiem

Ocena:

4.5 (162)

  • 35 min.
  • dla 3 osób
Smaczne danie!

Składniki:

  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 250g makaronu
  • 150ml śmietany 30%
  • 50g serka topionego
  • 100ml mleka
  • 100g sera żółtego
  • Pomidorki do dekoracji
  • Sól
  • pieprz

Makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Liście szpinaku opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić szpinak i dusić kilka minut.
  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię i zeszklić na łyżce masła, dodać przeciśnięty czosnek, dodać uduszony szpinak. Wymieszać, chwilę razem smażyć.
  • Do garnuszka wrzucić serek topiony dodać śmietanę i mleko, zmiksować Benderem na gładko. Wlać do szpinaku. Gotować chwilę aż lekko zgęstnieje.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al-dente. Odcedzić i dodać do gorącego sosu, wymieszać.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron nałożyć na talerze, posypać serem żółtym, udekorować pomidorkiem.

Porady

Zobacz też: sałatka ze szpinakiem i chrupiącą ciecierzycą 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne