Makaron ze szparagami w prostym sosie cytrynowym

Chrupiące szparagi nie wymagają wielkiej oprawy - najlepiej jest im w towarzystwie prostego sosu cytrynowego.

Dodany przez: mojegotowanie

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 pęczki miniszparagów
  • 25 dag makaronu farfalle
  • oliwa
  • 1 ekologiczna cytryna
  • sól, pieprz
  • 5 dag parmezanu
  • świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek)

Przygotowanie

  1. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce; kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru (uwaga – szparagi powinny pozostać chrupiące!).
  2. W tej samej wodzie gotujemy al dente makaron.
  3. Na patelni lekko podgrzewamy oliwę (ma być tylko ciepła), wsypujemy do niej skórkę otartą z cytryny, sól, pieprz, i wkraplamy sok z cytryny do smaku.
  4. Wszystko mieszamy z makaronem i szparagami, obficie posypujemy tartym parmezanem i świeżymi ziołami. Podajemy natychmiast.
  5. Autorką przepisu jest Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
makaron szparagi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze