Makaron z zielonymi warzywami.

Smaczne i zdrowe danie dla każdego.

Zapiekankidania z makaronem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 144 głosów)

Składniki:

  • op. makaronu (kokardki, świderki)
  • 15 dag brukselki
  • średni brokuł (może być mrożony)
  • 1/2 op. mrożonej fasolki szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • masło do formy
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • Sos:
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • kostka bulionu drobiowego
  • 1/2 szkl. śmietany 12%
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brukselkę i brokuł gotować osobno w osolonej wodzie do miękkości. Fasolkę szparagową również. Ser pokroić w długie, wąskie słupki. Przygotować sos. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 szkl. wody i wlać na patelnię, cały czas mieszając dodawać stopniowo śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 2 min i doprawić tymiankiem wg uznania. Formę żaroodporną natrzeć startym czosnkiem i wysmarować masłem. Makaron wymieszać z warzywami, polać sosem i oprószyć kolorowym pieprzem. Na wierzch ułożyć kratę z sera. Zapiekać w piekarniku ok 25 min w 170 stop. C. Smakelijk!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy