Makaron z tuńczykiem i brokułami

Niezbyt fotogeniczny, ale bardzo smaczny i szybki "postny" obiadek.

Dodany przez: mała_mi

Makaron z tuńczykiem i brokułami

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 300-400g makaronu (najlepiej fusilli lub penne)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka pomidorów (bez skórek)
  • 1 mały świeży brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1-2 łyżki śmietany 12% (niekoniecznie)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, Przyprawa Kuchni Włoskiej

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  2. W tej samej wodzie (dla oszczędności) ugotować brokuł (nie za długo, by pozostał lekko chrupiący).
  3. Cebulę drobno posiekać, to samo zrobić z czosnkiem.
  4. Na patelni (bądź w rondlu) rozgrzać olej/oliwę i podsmażyć kilka minut cebulkę oraz czosnek. Następnie wlać zawartość puszki z pomidorami i zalewą, lekko je rozdrobnić i dusić przez 5-10 minut. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, keczup, ewentualnie śmietanę, wymieszać. Doprawić solą (oszczędnie, bo tuńczyk jest słony), pieprzem, odrobiną cukru i przyprawami ziołowymi, chwilę podgrzewać.
  5. Na talerze wykładać makaron, polać gorącym sosem wymieszanym z różyczkami brokuła. Podawać posypane startym serem żółtym.
  6. Smacznego oczywiście!
ryby makaron obiad sos pomidory brokuł tuńczyk
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze