Makaron z szynką w sosie kremowym

Ocena:

4.52 (142)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Danie w pół godziny

Składniki:

  • 25 dag makaronu
  • 20 dag gotowanej szynki
  • 25 dag białych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 serek topiony z ziołami
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 /2 szkl.rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Makaron z szynką w sosie kremowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki.Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Rozgrzać olej na patelni ,podsmażyć pieczarki ,dodać cebulę , zeszklić ją, dodać marchew chwilkę podsmażyć ,podlać rosołem i dusić przez ok. 5 min.Do warzyw dodać rozdrobniony serek, i śmietanę .Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem .Chwilę podgrzewać , zdjąć z ognia, wymieszać z makaronem i szynką pokrojoną w makaronik.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne