Można użyć świeżych grzybów.Ja ze względu na ich nadmiar musiałam część odgotować.
Składniki:
ok.0,5 litrowy pojemnik odgotowanych maślaków
1 duża cebula
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
3 łyżki śmietany 18%
30 ml białego,wytrawnego wina
świeżo zmielony zielony pieprz do smaku
sól morska do smaku
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
4 dag masła 82%
2 łyżki sosu sojowego
25 dag makaronu (mój był podobny do łazanek)
natka pietruszki do posypania
Makaron z sosem z maślaków. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wstawiłam osoloną wodę na makaron. Na patelni rozgrzałam masło i włożyłam pokrojoną w grubą kostkę cebulę.Zeszkliłam.Dołożyłam umyte,osuszone i pokrojone w kostkę mięso z piersi z kurczaka i smażyłam,aż mięso było obsmażone i białe. W międzyczasie gotowałam makaron. Do mięska i cebuli włożyłam obgotowane maślaki i smażyłam razem ok.10-15 minut dodając w trakcie świeżo zmielony zielony pieprz,rozmaryn,wino wytrawne i sos sojowy. Na koniec na patelnię włożyłam śmietanę i podgrzewałam oraz doprawiałam do smaku solą morską. Na patelnię włożyłam odcedzony makaron i razem całość podgrzewałam mieszając.Nałożyłam danie na talerze i posypałam świeżą natką pietruszki. Przyznam,że bardzo nam smakowało.