Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Szpinak w najlepszym wydaniu.

Dodany przez: aromatyczneinspiracje

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • makaron świderki bądź rurki ( ja preferuje razowy)
  • paczka mrożonego szpinaku ( w sezonie świeżego)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 płaskie łyżki śmietany 18%
  • łyżeczka mąki
  • sól, pieprz, maggi
  • przyprawa do kurczaka ( koniecznie kamis )
  • ser żółty
  • pół dużej cebuli

Przygotowanie

  1. 1. Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szpinak rozmrażamy, wrzucamy do garnka, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy solą, odrobiną pieprzu i maggi do smaku ( według własnych upodobań). Na samym końcu podbijamy łyżeczką mąki i wszystko dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
  2. 2. W tym czasie kroimy filet z kurczaka i cebulkę w kostkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, a następnie smażymy razem z cebulą na patelni do zarumienienia.
  3. 3. Na talerz nakładamy porcję makaronu, polewamy szpinakiem, dodajemy kurczaka z cebulką i wszystko posypujemy startym żółtym serem. Smacznego:)
kurczak mięso makaron obiad sos szpinak fusilli
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze