Makaron własnej roboty

Jaki jest każdy wie :)

Dodany przez: karola815

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3 jajka
  • 40 dag mąki pszennej
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • sól, łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Jajka,wodę,sól i olej wymieszać na jednolita masę.
  2. Przesiać mąkę, wysypać na stół, uformować dołek i stopniowo wlewać przygotowaną masę.
  3. Zagnieść ciasto, oprószyć mąką, powinno być sprężyste i niezbyt twarde.
  4. Wyrobione ciasto dzielimy na ok trzy części, cieniuteńko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.
  5. Wykrawamy drobne lub długie wstążki i wrzucamy do wrzącej,osolonej wody z odrobiną oleju.
  6. Jeśli chcemy zrobić typowy suchy makaron "na następny raz" to rozwałkowane,zwinięte w rulon placki pozostawiamy do przeschnięcia,a następnie cienko kroimy.Przechowujemy w papierowych torbach w suchym miejscu.
  7. Smacznego:)
makaron jajka obiad przekąska kolacja zupa mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze