Makaron/ryż z brokułami w sosie

Ocena:

4.5 (189)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
Szybkie do przyrządzenia, efektywne, wiele wariantów ale we wszystkich smakuje tak samo pysznie!

Składniki:

  • w zależności na ile osób jak to woli. ja zawsze robię na czuja;)
  • 1 brokuł
  • 250g ryżu (można też dać makaron penne)
  • 1 serek mascarpone
  • 15g sera rokpol bądź lazura
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • 1 łyżka oregano
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek (w zależności od rodzaju posiadanej patelni)

Makaron/ryż z brokułami w sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przyrządzać równocześnie:
  • Różyczki brokuła ugotować na parze-ok 20min
  • Ryż bądź też makaron ugotować w osolonej wodzie (przy gotowaniu makaronu wraz z solą do wody można dodać tymianek, który wspaniale podkreśla smak penne)- ok.20min
  • W ostatnich 5min gotowania brokuła i ryżu/makaronu
  • Na patelni (najlepiej teflonowej) wlać łyżeczkę oliwy z oliwek, dodać dwa zmiażdzone ząbki czosnku, następnie patelnię podgrzać. (Czosnek na zimnym oleju- zapobiega to jego gorzknieniu, jednak należy uważać by się też nie spalił)
  • na patelnię wrzućić pokrojony w kostkę rokpol/ser lazur by jak najszybciej się roztopił,
  • dodać mascarpone, zamieszać
  • dodać resztę przypraw w zależności od gustu.
  • mieszać dopóki sos nie uzyskajednolitej konsystencji
  • osobiście polecam dużo chili, wtedy sos idelnie komponuje się z łagodnym smakiem brokuł lekko go łamiąc.
  • wyłożyć ryż/makaron. dodać brokuły, zalać sosem
  • lub
  • dosłownie wrzucić wszystko do jednego gara, zamieszać -wtedy na każdym składniku znajdzie się sos.
  • pyszne, proste, polecam!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne