Szybkie do przyrządzenia, efektywne, wiele wariantów ale we wszystkich smakuje tak samo pysznie!
Składniki:
w zależności na ile osób jak to woli. ja zawsze robię na czuja;)
1 brokuł
250g ryżu (można też dać makaron penne)
1 serek mascarpone
15g sera rokpol bądź lazura
2 ząbki czosnku
chili
1 łyżka oregano
sól pieprz
oliwa z oliwek (w zależności od rodzaju posiadanej patelni)
Makaron/ryż z brokułami w sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przyrządzać równocześnie:
Różyczki brokuła ugotować na parze-ok 20min
Ryż bądź też makaron ugotować w osolonej wodzie (przy gotowaniu makaronu wraz z solą do wody można dodać tymianek, który wspaniale podkreśla smak penne)- ok.20min
W ostatnich 5min gotowania brokuła i ryżu/makaronu
Na patelni (najlepiej teflonowej) wlać łyżeczkę oliwy z oliwek, dodać dwa zmiażdzone ząbki czosnku, następnie patelnię podgrzać. (Czosnek na zimnym oleju- zapobiega to jego gorzknieniu, jednak należy uważać by się też nie spalił)
na patelnię wrzućić pokrojony w kostkę rokpol/ser lazur by jak najszybciej się roztopił,
dodać mascarpone, zamieszać
dodać resztę przypraw w zależności od gustu.
mieszać dopóki sos nie uzyskajednolitej konsystencji
osobiście polecam dużo chili, wtedy sos idelnie komponuje się z łagodnym smakiem brokuł lekko go łamiąc.
wyłożyć ryż/makaron. dodać brokuły, zalać sosem
lub
dosłownie wrzucić wszystko do jednego gara, zamieszać -wtedy na każdym składniku znajdzie się sos.