Makaron/ryż z brokułami w sosie

Szybkie do przyrządzenia, efektywne, wiele wariantów ale we wszystkich smakuje tak samo pysznie!

Dodany przez: Mana.Lean

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • w zależności na ile osób jak to woli. ja zawsze robię na czuja;)
  • 1 brokuł
  • 250g ryżu (można też dać makaron penne)
  • 1 serek mascarpone
  • 15g sera rokpol bądź lazura
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • 1 łyżka oregano
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek (w zależności od rodzaju posiadanej patelni)

Przygotowanie

  1. Przyrządzać równocześnie:
  2. Różyczki brokuła ugotować na parze-ok 20min
  3. Ryż bądź też makaron ugotować w osolonej wodzie (przy gotowaniu makaronu wraz z solą do wody można dodać tymianek, który wspaniale podkreśla smak penne)- ok.20min
  4. W ostatnich 5min gotowania brokuła i ryżu/makaronu
  5. Na patelni (najlepiej teflonowej) wlać łyżeczkę oliwy z oliwek, dodać dwa zmiażdzone ząbki czosnku, następnie patelnię podgrzać. (Czosnek na zimnym oleju- zapobiega to jego gorzknieniu, jednak należy uważać by się też nie spalił)
  6. na patelnię wrzućić pokrojony w kostkę rokpol/ser lazur by jak najszybciej się roztopił,
  7. dodać mascarpone, zamieszać
  8. dodać resztę przypraw w zależności od gustu.
  9. mieszać dopóki sos nie uzyskajednolitej konsystencji
  10. osobiście polecam dużo chili, wtedy sos idelnie komponuje się z łagodnym smakiem brokuł lekko go łamiąc.
  11. wyłożyć ryż/makaron. dodać brokuły, zalać sosem
  12. lub
  13. dosłownie wrzucić wszystko do jednego gara, zamieszać -wtedy na każdym składniku znajdzie się sos.
  14. pyszne, proste, polecam!
mascarpone obiad przekąska sos brokuły ryż makaron
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze