makaron_rurki_z_warzywami_z_patelni

Makaron rurki z warzywami z patelni

Ocena:

4.5 (169)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Pyszne połączenie warzyw i makaronu. Danie jest zdrowe i sycące.

Składniki:

  • 500 g makaronu „rurki”
  • fasola szparagowa zielona 30 dag
  • fasola szparagowa żółta 30 dag
  • 1 papryka czerwona i 1 żółta
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • ½ łyżeczki papryki suszonej
  • ½ łyżeczki curry
  • szczypta ziół prowansalskich, bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 2 czubate łyżeczki serka kremowego (np. Arla z pesto i rukolą)
  • cukier
  • sól, pieprz

Makaron rurki z warzywami z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie warzywa umyć. Marchewkę obrać/oskrobać i ugotować w osolonej (ew. lekko posłodzonej) wodzie. Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oliwie z oliwek. Papryki przekroić w poprzek, następnie pociąć w paski i dodać do cebuli. Podsmażać pod przykryciem. W międzyczasie z fasoli szparagowej zielonej i żółtej odciąć końcówki, przekroić fasole na połówki i ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez ok 10-12 minut. Gdy marchewka będzie już miękka, należy ją trochę ostudzić i przeciąć kilka razy wzdłuż, uzyskując paski. Tak pokrojoną dodać do cebuli z paprykami. Po ugotowaniu fasoli także dodać ją do reszty warzyw na patelni. Pod koniec smażenia warzyw posolić je, popieprzyć, posypać lubczykiem, papryką w proszku, bazylią i ziołami prowansalskimi, po czym wymieszać.
  • W czasie, gdy warzywa będą przechodzić smakami, ugotować makaron al dente, dodając ok. 2 łyżek oliwy z oliwek i szczyptę curry. Gdy wszystko będzie już miękkie, połączyć warzywa z makaronem, dodać 2 czubate łyżeczki serka kremowego, wymieszać, doprawić ponownie solą i pieprzem. Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne