Makaron mie z dynią i brukselką

Ocena:

4.51 (182)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Makaron mie z dynią i brukselką to pomysł na sycący obiad w orientalnym stylu. Makaron mie jest ekspresowy w przygotowaniu. Wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Przepis na makaron mie z dynią i brukselką to świetny sposób na wykorzystanie warzyw korzeniowych i kapustnych.

Składniki:

  • makaron chiński  300 g

  • brukselka  300 g

  • dynia  300 g

  • shiitake  150 g

  • dymka  1 pęczek

  • czosnek  2 ząbki

  • olej sezamowy  4 łyżki stołowe

  • makaron mie  1 szt.

  • sos sojowy  0.5 szklanki

  • chili  0.5 szklanki

  • ocet ryżowy  1 łyżka stołowa

  • miód  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • sezam  1 szczypta

Makaron mie z dynią i brukselką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Brukselki czyścimy, każdą przecinamy na pół. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy. Miąższ dyni kroimy w kostkę. Grzyby shiitake namaczamy według przepisu na opakowaniu. Dymkę kroimy w krążki, czosnek obieramy i siekamy. brukselka-fot.iStock
  • Krok 2: Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy brukselki, obsmażamy 5 min. Dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy 10 min; warzywa zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na patelnię dolewamy resztę oleju, wkładamy dynię, mieszając smażymy 8 min. Dodajemy pokrojone grzyby, dymkę i czosnek, smażymy 3 min. grzyby-shiitake-iStock
  • Krok 3: Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelnię z powrotem wkładamy brukselkę z kapustą, doprawiamy sosem sojowym i słodkim chili, dusimy 5 min, ewentualnie solimy do smaku. Dokładamy makaron, mieszamy; całość warto posypać łyżką uprażonych ziaren sezamu. makaron-mie-fot.iStock

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • 1/2 szklanki gotowego słodkiego sosu chili
  • 300 g miąższu dyni hokkaido
  • opcjonalnie nasiona sezamu
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chiński makaron mie jest nieodłącznym składnikiem szybkich dań kuchni azjatyckiej. Można go podawać także do swojskiego rosołu czy pomidorowej – wystarczy przyprawić je np. kuminem, imbirem czy kolendrą, aby nabrały zupełnie innego charakteru!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne