Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: ok. 5 godzin Smażenie: 15 minut Porcja: 510 kcal Składniki na 6 porcji
Składniki:
1 i 1/2 szklanki (30 dag) mąki pełnoziarnistej
5 łyżek cukru
150 ml mleka kokosowego
łyżka grubo mielonego kardamonu
łyżka drożdży
olej do smażenia
Maandazi - zanzibarskie pączki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Składniki (z wyjątkiem oleju) wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 4–5 godzin w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
■ Ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Z ciasta wyciąć trójkąty (bok ok. 3 cm) i odstawić na 15 mindo wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.