Lukier plastyczny

Rewelacyjnie nadaje się do dekoracji tortów oraz wyrabiania ozdób. Idealny na urodziny dziecka.

Dodany przez: BeataOlech

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 80 dag cukru pudru
  • 10 dag glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • aromat do ciast (polecam arakowy)
  • barwniki spożywcze

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Naczynie z rozpuszczoną żelatyną postawić na małym ogniu i dodać powoli glukozę, kwasek cytrynowy i aromat. Ciągle mieszając uważać aby sporządzony syrop NIE zagotował się, w przeciwnym wypadku trzeba zacząć od nowa.
  2. Kiedy masa jest jednolita, zestawić z ognia. Przelać do dużej miski do ucierania. Stopniowo dosypywać przesiany cukier puder. Wyrabiać aż masa uzyska plastyczną konsystencję. Jeśli nie wykorzystamy całego cukru pudru nie martwmy się, ważne żeby lukier nie kleił się za bardzo. Przygotowana masa powinna być śnieżnobiała, co pozwala nam barwić ją na dowolny potrzebny kolor. Do tego celu używamy barwników spożywczych wgniatając je w masę.
  3. Aby pokryć cały tort należy posmarować go bardzo cieniutką warstwą masy do tortów, tak aby biszkopt przez nią prześwitywał. Lukier plastyczny rozwałkować na stolnicy na grubość ok pół cm podsypując cukrem pudrem aby się nie przyklejał. Pokryć tort i dopasować lukier do kształtu wygładzając go rękami, niepotrzebne boki odkroić.
  4. Można przygotować również dowolne ozdoby. Aby przytwierdzić je do tortu pokrytego lukrem wystarczy lekko posmarować od spodu wodą.
  5. Zdjęcia przedstawiają torty wykonane przeze mnie z zastosowaniem lukru plastycznego.
deser dla dzieci Tort lukier torty plastyczny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze