Lubeckie makaroniki z kokosem

Przypominają kokosanki, ale są od nich bogatsze o smak marcepanu - wypróbujcie przepis na lubeckie makaroniki.

Dodany przez: mojegotowanie

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
60 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 25 dag cukru pudru + 1/2 szklanki do posypania
  • 40 dag masy marcepanowej
  • 2 łyżki rumu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 10 dag gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Wiórki kokosowe rozcieramy w dłoniach, rozsypujemy na blachy i suszymy w piekarniku nagrzanym do temp. 100°C.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Połowę przesianego cukru pudru mieszamy z pianą i masą marcepanową.
  3. Dodajemy wiórki kokosowe, resztę cukru pudru, rum, skórkę cytrynową i wyrabiamy luźne ciasto. Temp. w piekarniku podnosimy do 160°C.
  4. Na szprycę do ciasta nakładamy nasadkę z okrągłym otworem. Szprycę wypełniamy masą kokosową.
  5. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Makaroniki oprószamy cukrem pudrem i pieczemy 15–20 min.
  6. Z wierzchu powinny być złotobrązowe i chrupiące, a w środku miękkie.
  7. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i zanurzamy w niej jedną trzecią każdego ciasteczka. Makaroniki będą gotowe po całkowitym zastygnięciu czekolady.
kokosowe ciastka makaroniki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze