Łosoś z warzywami 2

Szybko,smacznie,zdrowo i kolorowo.Polecam :-)

Dodany przez: evita0007

Łosoś z warzywami 2

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 280g łososia świeżego
  • 1 średnia cukinia
  • 6 kapeluszy boczniaków
  • 1 papryczka chili (u mnie żółta)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 garście fasolki szparagowej żółtej (u mnie mrożona)
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy rosyjskiej ostrej
  • sok z połowy mandarynki
  • olej kujawski ( u mnie z czosnkiem)
  • 1/4 szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego cienkiego szczypiorku
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji
  • sos sojowy ciemny,pieprz świeżo mielony,sól morska wg.uznania

Przygotowanie

  1. Fasolke gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,odcedzamy na durszlaku i przelewamy ją zimna wodą-odstawiamy.
  2. Umyte,osuszone warzywa i grzyby kroimy w paski.Cebulę w krążki a papryczkę chili drobno siekamy.
  3. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej około 4 łyżki i wrzucamy wszystkie warzywa oraz grzyby.Solimy,pieprzymy i dodajemy sos sojowy wg.uznania,dodajemy 1/4 szklanki przegotowanej wody,mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw,od czasu do czasu przemieszając.
  4. Jak warzywa sie duszą robimy rybę. Ściagamy ostrym nożem skórę,myjemy i osuszamy ją papierowym ręcznikiem,dzielimy na dwie części.Następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Po wierzchu smarujemy musztardą,posypujemy solą,pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kropimy ją sokiem z mandarynki,przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywą.Tak samo robimy z drugą porcją łososia.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i wkładamy łososia na 20 minut i gotowe.
  5. Wykładamy na talerz porcję warzyw i fasolkę na wierzch układamy rybę,posypujemy kiełkami i podajemy np.z ryżem :)
  6. Smacznego.
ryby Papryka łosoś fasolka boczniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze