Łosoś z sosem - koperkowym

Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 7 minut Porcja: 250 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Łosoś z sosem - koperkowym

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 filety z łososia po 20 dag
  • sok z 1 limonki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety z łososia osączyć na papierze kuchennym. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Odstawić.
  2. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju, lekko przestudzić i przełożyć do miski, wymieszać z posiekanym koperkiem.
  3. Łososia wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec 5–7 minut w temperaturze 200°C. Można też włożyć rybę do nakładki parowej. W pasującym garnku zagotować wodę, nałożyć nakładkę, przykryć garnek i gotować około 6–8 minut na parze.
  4. Łososia podawać z sosem cebulowo- koperkowym.
ryby obiad łosoś sos koperkowy olej sezamowy dietetyczne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze