Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 450 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
2 filety z łososia norweskiego ze skórką (po ok. 1/2 kg każdy)
łyżka octu balsamicznego
2–3 łyżki oliwy
2 duże kule mozzarelli
słoiczek suszonych pomidorów
garść liści rukoli
8–10 pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
Łosoś z mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Oba filety z łososia norweskiego umyć, osuszyć. Ułożyć skórką do dołu, wierzch oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Skropić łyżeczką octu balsamicznego oraz dokładnie posmarować zalewą z suszonych pomidorów. Przygotowaną rybę odstawić na godzinę do lodówki.
Mozzarellę pokroić w plastry. Połowę z nich ułożyć na jednym z zamarynoanych wcześniej filetów z łososianorweskiego i przykryć kawałkami suszonych pomidorów (nie osączać ich zbyt dokładnie z zalewy). Na pomidorach ułożyć pozostałe plastry mozzarelli.
Pierwszy przygotowany filet z łososia norweskiego (z pomidorami i mozzarellą) przykryć drugim. Całość zesznurować w kilku miejscach bawełnianą nicią.Grillować z każdej strony po 8-10 min. Pokroić na porcje, tak by każda z nich pozostała zesznurowana. Dekorować rukolą oraz pomidorkami koktajlowymi.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!