Łosoś z mozzarellą

Ocena:

4.51 (199)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 450 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • 2 filety z łososia norweskiego ze skórką (po ok. 1/2 kg każdy)
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2–3 łyżki oliwy
  • 2 duże kule mozzarelli
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • garść liści rukoli
  • 8–10 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz

Łosoś z mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oba filety z łososia norweskiego umyć, osuszyć. Ułożyć skórką do dołu, wierzch oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Skropić łyżeczką octu balsamicznego oraz dokładnie posmarować zalewą z suszonych pomidorów. Przygotowaną rybę odstawić na godzinę do lodówki.
  • Mozzarellę pokroić w plastry. Połowę z nich ułożyć na jednym z zamarynoanych wcześniej filetów z łososianorweskiego i przykryć kawałkami suszonych pomidorów (nie osączać ich zbyt dokładnie z zalewy). Na pomidorach ułożyć pozostałe plastry mozzarelli.
  • Pierwszy przygotowany filet z łososia norweskiego (z pomidorami i mozzarellą) przykryć drugim. Całość zesznurować w kilku miejscach bawełnianą nicią.Grillować z każdej strony po 8-10 min. Pokroić na porcje, tak by każda z nich pozostała zesznurowana. Dekorować rukolą oraz pomidorkami koktajlowymi.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne