Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.49 (146)
Łopatka wieprzowa à la Wellington to wariacja na temat klasycznego, angielskiego dania. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się wołowinę. Aby mięso było soczyste należy je wcześniej obsmażyć, aby zamknąć mięsne "soki". Łopatka wieprzowa à la Wellington to danie, które można podać podczas świętowania wyjątkowych okazji.
łopatka 1 kg
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 3 łyżki stołowe
musztarda 1 łyżka stołowa
podgrzybki 400 g
cebula 1 szt.
pasztet do smarowania 250 g
natka pietruszki 1 łyżka stołowa
ciasto francuskie 1 szt.
żółtko 1 szt.
Porady
Łopatka wieprzowa à la Wellington zawiera:
- 400 g mrożonych podgrzybków, borowików lub świeżych grzybów portobello
- 250 g dobrego pasztetu wieprzowego (do smarowania)
- posiekanej natki pietruszki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Musztarda sprawia, że mięso jest jędrne i soczyste. To dzięki zawartości octu, który rozluźnia struktury białka w mięsie. Łopatka wieprzowa à la Wellington nabierze wyjątkowości, gdy użyjemy smakowej musztardy. Na przykład musztardy miodowej, chrzanowej lub typu diżońskiego. Wybór zależy, od końcowego efektu jaki chcemy osiągnąć. Inny pomysł na mięso wieprzowe? Sprawdź przepis na gulasz wieprzowy, który zawsze się udaje.