Lody truskawkowe z maszynki

Ocena:

4.26 (235)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Domowe lody truskawkowe to pyszności nie tylko na lato! Oczywiście truskawkowe lody najlepiej smakują w sezonie, kiedy wykorzystamy do nich pyszne, soczyste owoce. Ten przepis to lody truskawkowe z maszynki - robi się je prosto i szybko. Doskonały pomysł na przysmak zarówno w upalne dni jak i te chłodniejsze, gdy pogoda nie zachęca do wyjścia z domu. Lody truskawkowe z maszynki to niezawodny przepis na perfekcyjny deser. Spróbuj!

Składniki:

  • śmietana kremówka  200 g

  • mleko  250 ml

  • truskawki  500 g

  • cukier  100 g

  • żółtko  2 szt.

Lody truskawkowe z maszynki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Przepis na nie jest naprawdę prosty. Zaczynamy od przygotowania i odmierzenia wszystkich składników. Truskawki przebieramy i dokładnie myjemy. Następnie usuwamy szypułki. Truskawki dokładnie rozgniatamy. Możemy użyć w tym celu blendera lub zwykłego widelca.

    Lody truskawkowe składniki
  • Krok 2:

    Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem – masa powinna być lśniąca i gładka. Śmietankę ubijamy. Wszystkie składniki tak przygotowane łączymy za pomocą miksera – miksując dosłownie 1-2 minuty. Masę na lody truskawkowe przelewamy do maszynki do lodów. Włączamy urządzenie zgodnie z instrukcją – w przypadku tego przepisu wystarczyło 30 minut.

    Bita śmietana
  • Krok 3:

    Tak przygotowaną masę na lody truskawkowe przekładamy do pojemnika do przechowywania żywności i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Gotowe lody truskawkowe z maszynki serwujemy z ulubionymi dodatkami lub solo.

    Lody truskawkowe

Porady

  • Do lodów truskawkowych najlepiej sprawdzi się mleko 3,2%.
     
  • Lody truskawkowe z maszynki najlepiej smakują ze świeżymi truskawkami. Jeśli jednak takich nie mamy, możemy wykorzystać mrożone owoce.
     
  • Domowe lody truskawkowe można podawać również jako lody na patyku. W tym calu warto zakupić specjalne foremki do lodów.
     
  • Domowe lody truskawkowe z maszynki można przechowywać w zamrażarce przez kilka tygodni.
     
  • Lody truskawkowe możemy serować z różnymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się tu bita śmietana lub ulubione polewy np. czekoladowa. Warto wykorzystać również domowej roboty posypki przygotowane z ulubionych orzechów lub herbatników. Dla fanów kokosa polecamy wykorzystać wiórki kokosowe.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Domowe lody – przepisy

Przepisów na domowe lody jest całe mnóstwo. W zależności od naszych smakowych preferencji, możemy przygotować lody owocowe, czekoladowe, waniliowe i wiele innych. Jednym z ciekawszych pomysłów są np. domowe lody awokado-miętowe z kawałkami czekolady lub lody popcornowe z malinami. Osoby, które nie są fanami kremowych smaków, mogą sięgnąć po przepisy na sorbety – jeszcze bardziej orzeźwiające lody, bez dodatku śmietanki. Domowe lody z maszynki to również świetny dodatek do ciast, takich jak szarlotka z lodami. Gdy zdecydujecie się na przygotowanie domowych lodów, już nigdy nie będziecie chcieli powrócić do tych kupnych.

Mrożone banany w czekoladzie

Mrożone banany w czekoladzie to pomysł na ciekawe wykorzystanie tych owoców. Ich przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil, a smak zwala z nóg. Do zrobienia mrożonych bananów w czekoladzie potrzeba 200 g gorzkiej czekolady, 3 banany, wiórki kokosowe, orzechy lub inną ulubioną posypkę tego typu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Banany przekrajamy na pół, nabijamy je na patyczki do lodów i zamaczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie obtaczamy w wybranej posypce i umieszczamy w zamrażarce na minimum godzinę. Najlepiej położyć je na podstawce bądź innym tego typu naczyniu. Takie mrożone banany w czekoladzie to świetny zamiennik lodów. Idealnie sprawdzą się również jako słodka przekąska na imprezę.

Lody wegańskie

Domowe lody można przygotować również w wersji wegańskiej – bez dodatku jajek i śmietanki. Jednym z ciekawych przepisów na lody wegańskie jest ten z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Zaczynamy od ugotowania 200 g kaszy jaglanej na mleku roślinnym. Następnie mieszamy 3 łyżki cukru i 200 ml mleka kokosowego wraz z ugotowaną kaszą jaglaną. Całość blendujemy na gładką masę. Następnie umieszczamy ją w pojemniku do żywności i mrozimy. Takie lody wegańskie świetnie smakują wraz z dodatkiem owoców. Wegańskie lody z kaszy jaglanej to doskonały przepis dla osób będących na diecie roślinnej, tych którzy unikają nabiału bądź po prostu chcą spróbować lodów z kaszy jaglanej.
 

Zobacz też przepis na: Lody z pieczonych buraków i truskawek z ricottą

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne