Robiłam je na bazie przepisu z bloga Pora coś zjeść. Były to moje pierwsze lody na bazie żółtek.
Składniki:
3 żółtka jaj
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
50 g cukru wanilowego domowego (przepis wkrótce)
350 g borówek amerykańskich
Lody z borówką amerykańską - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. W kolejnej rozgniatamy widelcem borówki, jeśli nie lubicie kawałków owoców w lodach, to można je zmiksować.
Nastepnie masę zółtkową, kremówkę i owoce mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 6o minut, następnie mroziłam w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.