lody_z_borowka_amerykanska

Lody z borówką amerykańską

Ocena:

4.57 (181)

  • 4 godz. 20 min.
  • dla 3 osób
Robiłam je na bazie przepisu z bloga Pora coś zjeść. Były to moje pierwsze lody na bazie żółtek.

Składniki:

  • 3 żółtka jaj
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 50 g cukru wanilowego domowego (przepis wkrótce)
  • 350 g borówek amerykańskich

Lody z borówką amerykańską - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
  • Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
  • W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. W kolejnej rozgniatamy widelcem borówki, jeśli nie lubicie kawałków owoców w lodach, to można je zmiksować.
  • Nastepnie masę zółtkową, kremówkę i owoce mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  • Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
  • Lody kręciłam 6o minut, następnie mroziłam w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.

Porady

Zobacz też: Lody jagodowo-lawendowe

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne