Anna Galuhn

Lody miętowe

Ocena:

4.47 (157)

  • 15 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Lody miętowe z kawałkami czekolady to zgrany duet i świetny pomysł na przyjemne orzeźwienie. Naturalny aromat mrożonego deseru uzyskujemy z liści świeżej mięty, a słodki smak doskonale przełamują drobinki gorzkiej czekolady. Kremową konsystencję zapewnia gęsta śmietanka o podwyższonej zawartości tłuszczu. W kilku krokach podajemy prosty przepis na lody miętowe bez maszynki i bez jajek.

Składniki:

  • mięta  6 gałązek

  • śmietana 36%  500 ml

  • cukier puder  100 g

  • gorzka czekolada  50 g

Lody miętowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięta: gałązki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Odrywamy liście, wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę.

  • Krok 2:

    Śmietanę: ubijamy na gęsty krem, pod koniec dodajemy cukier puder.

  • Krok 3:

    Czekoladę: siekamy nożem na drobne kawałki.

  • Krok 4:

    Łączenie składników: do ubitej śmietany dodajemy masę miętową i drobno posiekaną czekoladę. Całość mieszamy łyżką.

  • Krok 5:

    Lody miętowe: przekładamy do zamykanego pojemnika i mrozimy przez 4–6 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu mrożenia lodów).

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie otrzymamy ok. 700 ml lodów o smaku miętowym.
  • Czas mrożenia jest różny w zależności od kształtu pojemnika i temperatury w zamrażalniku. Lody w płaskim pojemniku zmrożą się szybciej niż w głębokim.
  • Śmietanka do ubijania powinna być mocno schłodzona.
  • Aby lody miętowe miały bardziej aksamitną strukturę, możemy zmniejszyć ilość śmietanki do 250 ml i zmieszać ją z mlekiem skondensowanym. W tym wariancie nie dodajemy już cukru pudru.
  • Dobrym dodatkiem jest także serek mascarpone.
  • Dla wzmocnienia smaku lodów można dodać sok z cytryny lub limonki – maksymalnie 30 ml, aby lody nie były zbyt kwaśne. Sok blendujemy razem z listkami mięty, co dodatkowo pomaga w uzyskaniu konsystencji gładkiego musu.
  • Aby wzmocnić zielony kolor, dodajemy kroplę barwnika spożywczego.
  • Zamiast cukru możemy użyć syropu z agawy, stewii lub ksylitolu.
  • Możemy zrezygnować z gorzkiej czekolady lub zastąpić ją deserową.
  • W zależności od tego, czy chcemy, aby kawałki czekolady były bardziej, czy mniej wyczuwalne, kroimy ją nożem lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Aby lody miętowe były bardziej puszyste, mieszamy je podczas mrożenia. Średnio raz na godzinę wyjmujemy pudełko z zamrażarki i miksujemy masę na niskich obrotach, rozbijając drobinki lodu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak się robi prawdziwe lody miętowe?

Przepis na tzw. „prawdziwe lody” należy wzbogacić o żółtka, które uelastyczniają konsystencję mrożonego deseru. W odczuciu takie lody są bardziej kremowe i pełne w smaku. Jak je zrobić? To nie jest trudne, ale wymaga gotowania i trochę więcej czasu:

  • żółtka ucieramy z cukrem,
  • następnie mieszamy jest z gorącym mlekiem – możemy połączyć składniki w kąpieli wodnej,
  • przestudzoną masę mleczno–jajeczną dodajemy do ubitej śmietanki.

Dokładne proporcje i kroki znajdują się w przepisie na domowe lody waniliowe. Aby otrzymać smak miętowy, rezygnujemy z wanilii. Miętę miksujemy na pulpę i dodajemy na koniec, zgodnie z naszym podstawowym przepisem.

Wegańskie lody miętowe

Miętowe lody wegańskie przygotowujemy na śmietance z mleka kokosowego. Aby taką uzyskać, należy wstawić puszkę z mlekiem do lodówki. Po kilku godzinach na powierzchni utworzy się gęsta warstwa, która oddzieli się od wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z miętową masą.

Aby lody były bardziej kremowe, dodajemy 1 banana (jak w przepisie na wegańskie lody z bananów) lub śmietankę z orzechów nerkowca. Dla wzmocnienia zielonego koloru, dodajemy garść szpinaku.

Lody miętowe z maszynki

Domowa maszynka do lodów wyposażona jest w misę chłodzącą i mieszadło, które stale napowietrza lody, sprawiając, że wychodzą lekkie i puszyste. Do maszynki wystarczy przełożyć masę na lody – z żółtkami lub bez – i po ok. 25–40 min (w zależności od urządzenia) otrzymujemy gotowe lody. Można także dodać po prostu wszystkie składniki – maszyna sama je wymiesza, ale potrwa to chwilę dłużej.

Lody miętowe z automatu mają kremową konsystencję, które nie jest tak zwarta jak mrożone w zamrażalniku, więc nie nadają się do nakładania przy pomocy gałkownicy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne