Likier karmelowy

Ocena:

4.46 (182)

  • 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Likier karmelowy zachwyca słodkim smakiem i doskonałym aromatem. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut. Poradzą z nim sobie nawet początkujący miłośnicy domowych nalewek. Można zaserwować go w wersji solo lub wykorzystać jako dodatek do rozmaitych deserów, ciast czy lodów. 

Składniki:

  • masa kajmakowa  460 g

  • śmietana kremówka  100 g

  • wódka  500 ml

Likier karmelowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa kajmakowa: Gotową masę kajmakową przekładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy. Gdy nabierze płynnej konsystencji, dodajemy do niej śmietanę kremówkę, a następnie całość odkładamy do przestudzenia.

  • Krok 2:

    Likier karmelowy: Po wystudzeniu masy, dodajemy do niej alkohol. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przelewamy likier do uprzednio umytych, szklanych butelek lub podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

  • Nalewkę karmelową polecamy serwować w wysokich kieliszkach z dodatkiem kostek lodu. Dobrze sprawdzą się w tym celu również małe kieliszki na nóżce. Najlepiej smakuje po mocnym schłodzeniu. 
  • Jeśli lubicie nalewki, w których smak alkoholu jest wyczuwalny, możecie przygotować likier karmelowy na spirytusie.
  • Gotowy likier należy przelać do uprzednio umytych i wyparzonych butelek. W przeciwnym razie może się on szybko zepsuć.
  • Karmelowy likier można podawać od razu po przygotowaniu, bądź odczekać dzień czy kilka dni by nabrał jeszcze smaku. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej, zadbajmy by stał w odpowiednim miejscu - chłodnym i ciemnym. Najlepiej przełożyć go do lodówki. 
  • Dodatek śmietany kremówki można pominąć, jednak to właśnie ona nadaje całości kremowego i bardziej delikatnego smaku.
  • Gotowy trunek polecamy serwować w ozdobnej, szklanej karafce.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Likier karmelowy – przepis

Likier karmelowy to prawdziwy hit! Dobrze komponuje się ze smakiem kawy. Wspaniale smakuje zarówno podawany na zimno, jak i na ciepło. Najlepiej dodać do likieru kostki lodu, jednak gdy polejemy nim na przykład ciepłą szarlotkę również będzie doskonały. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników –  masy kajmakowej, wódki lub spirytusu oraz śmietanki kremówki. 

Fanom słonego karmelu polecamy przygotować likier karmelowy z solą morską. Można podawać go od razu po przyrządzeniu lub odczekać kilka dni, by całość się przegryzła i nabrała mocy. Ciekawym dodatkiem do nalewki karmelowej jest też czekolada. Po posiekaniu dodaje się ją do gotującej się masy kajmakowej. Następnie całość należy wymieszać, aż do połączenia składników.

Jak zrobić likier karmelowy?

Likier karmelowy można przygotować zarówno z mleka skondensowanego, gotowanego przez około 2 godziny, jak i z gotowego karmelu. Jeśli zdecydujemy się na użycie mleka skondensowanego, najlepiej jest gotować je w puszce - im dłużej, tym karmel będzie gęstszy. Mleko trzeba wymieszać z wódką lub spirytusem, gdy jest jeszcze ciepłe (ale nie wrzące czy gorące), ponieważ po ostygnięciu stwardnieje. 

Można skorzystać też z gotowej masy kajmakowej, którą można roztrzepać widelcem, zblendować lub podgrzać. To pomoże jej szybciej połączyć się z alkoholem. Znacznie skróci to czas przygotowania likieru, a jednocześnie nie wpłynie negatywnie na jego smak.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne