Każdy z Nas lubi Gołąbki-nie każdy umie i ma czas na ich zawijanie.Znakomite rozwiązanie dla każdego
Składniki:
3 cebule
3 woreczki ryżu
500g mięsa mielonego
pół główki kapusty
3 jajka
wegeta
sól
pieprz
papryka ostra
bułka tarta
Leniwe gołąbki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Drobno poszatkowaną kapuste przekładamy do miski, solimy. Odstawiamy na 20min ( zmięknie, puści wode). Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, do zeszklenia się. Dodajemy wegetę. Odciskamy, i wylewamy wodę z kapusty, dodajemy cebule, ryż, mięso, jajka. Przyprawiamy. Powinien być wyrazisty, lekko pikantny smak.Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem, a następnie obsypać bułką tartę. Masę przekładamy do naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C. Zapiekamy ok 50-60min. Po wyciągnięciu, kroimy na porcje, podajemy z sosem pomidorowym i natką pietruszki.