Anna Galuhn

Lemoniada rabarbarowa

Ocena:

4.45 (166)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Lemoniada rabarbarowa to słodko–kwaśne orzeźwienie, któremu trudno się oprzeć. Różowy napój połączony z sokiem z cytryny doskonale smakuje i świetnie wygląda. Nic więc dziwnego, że jest hitem na imprezach w ogrodzie. Wartością dodaną są cenne substancje odżywcze, których pełne są te sezonowe łodygi. Do dekoracji możemy dodać plasterek limonki i świeżą miętę. Z proporcji podanych w przepisie przygotujemy ok. 3 l lemoniady z rabarbaru.

Składniki:

  • rabarbar  300 g

  • woda  2.5 l

  • miód  45 g

  • cytryna  3 szt.

  • świeża mięta  2 gałązki

Lemoniada rabarbarowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rabarbar: myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez ok. 5 min do czasu, aż zrobi się miękki.

  • Krok 2:

    Rozgniatanie rabarbaru: aby wydobyć więcej soku z łodyżek, rozgniatamy je widelcem, przy pomocy tłuczka kuchennego lub blendera ręcznego.

  • Krok 3:

    Przecedzanie: napar na lemoniadę przecedzamy przez sitko, aby napój w efekcie końcowym był klarowny. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Miód: dodajemy do lekko przestudzonego naparu i mieszamy, aby całkowicie się rozpuścił.

  • Krok 5:

    Cytryny: myjemy, kroimy na połówki i wyciskamy z nich sok. Dodajemy do przestudzonego naparu z rabarbaru. Całość mieszamy.

  • Krok 6:

    Limonkę: dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.

  • Krok 7:

    Podawanie: gotowy napój przelewamy do szklanek. Dodajemy kilka kostek lodu, ozdabiamy miętą i limonką. Dzięki dekoracji lemoniada rabarbarowa nie tylko smakuje, ale także wygląda doskonale.

Porady

  • Do składników na lemoniadę rabarbarową możemy dołożyć jedną łodyżkę więcej, którą przeznaczymy na dekorację.
  • Młodych łodyg nie musimy obierać. wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki. Starszy rabarbar lepiej jest obrać z łyka, które z czasem jest coraz twardsze.
  • W podstawowym przepisie limonka jest potrzebna tylko do dekoracji. Możemy z niej zrezygnować lub zastąpić ją plasterkami cytryny.
  • Z kolei jeśli mamy ochotę na mniej kwaśny wariant, możemy zamiast soku z cytryny dodać sok z limonki – lemoniada rabarbarowa wyjdzie wtedy trochę bardziej delikatna.
  • Do lemoniady najlepszy będzie miód o delikatnym smaku i aromacie, np. wielokwiatowy, lipowy lub akacjowy.
  • Zamiast miodu możemy dodać cukier puder lub inny słodzik, np. ksylitol lub stewię.
  • Przed podaniem lemoniady warto ją schłodzić w lodówce. Dzięki temu nie tylko będzie bardziej orzeźwiająca, ale także bardziej esencjonalna, ponieważ sok z cytryny i rabarbaru zdążą się ze sobą połączyć.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Lemoniada rabarbarowa – dodatki

Do lemoniady rabarbarowej możemy dodać:

  • truskawki – świeże lub mrożone, które dodatkowo schłodzą napój,
  • kostki lodu z owocami – w foremkach zatapiamy kawałki truskawek, maliny lub owoce leśne, które doskonale wyglądają w szklance z lemoniadą lub drinkiem,
  • aromatyczne zioła – zamiast mięty świetnie sprawdzi się także rozmaryn, melisa czy świeża bazylia.

Lemoniada z syropu rabarbarowego

To inny sposób na przygotowanie pysznej lemoniady z sezonowych łodyżek. Najpierw gotujemy syrop z łodyg rabarbaru – podobnie jak w podstawowym przepisie na lemoniadę, jednak w mniejszej ilości wody (wystarczy 150 ml). Napar przecedzamy przez sitko, mieszamy z cukrem i ponownie gotujemy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Po domowy sok z rabarbaru możemy sięgnąć w każdej chwili, aby szybko przygotować orzeźwiający napój. Wystarczy rozcieńczyć go wodą, dodać kilka kostek lodu, plasterek cytryny (lub limonki) i listek mięty. Taki syrop sprawdzi się także jako dodatek do gorącej herbaty lub sos do naleśników czy deserów.

Lemoniada rabarbarowa – orzeźwienie pełne witamin

Dzięki połączeniu z sokiem z cytryny, lemoniada z rabarbarem to przede wszystkim bogate źródło witaminy C. Ponadto różowe łodyżki zawierają dużą ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Rabarbar jest także naturalnym antyoksydantem, który pomaga zwalczać wolne rodniki.

Należy jednak uważać z jego ilością – w nadmiarze może działać przeczyszczająco ze względu na obecność szczawianów.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne