Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym

Lekka, pyszna i łatwa w przygotowaniu.

Dodany przez: trufelek

Na ciepło

Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 por, biała część
  • 2 młode marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 2 małe jogurty naturalne
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • kawałek startego sera typu parmezan
  • odrobina oliwy

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować sos jogurtowy. Jogurty wymieszać z jajkami, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, tymianek, sól oraz pieprz.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Marchewki obrać, umyć, pokroić wg uznania i gotować ok 12 minut. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować ok 5 minut. Por posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać por z czosnkiem przez ok 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć świeżo mieloną solą, następnie wyłożyć por z czosnkiem, marchewkę, wylać połowę sosu jogurtowego. Wyłożyć kolejną warstwę: ziemniaki, brokuła i odcedzony groszek. Zalać resztą sosu i posypać 1/2 parmezanu. Piec w piekarniku ok 30 minut. 10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posypać ją resztą sera.

Wskazówki

Zapiekanka po wyjęciu z piekarnika powinna "odpocząć" ok 5 minut.

warzywa zapiekanka ziemniaki lekka wegetatariańska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze