facebook 200x200 Moje Gotowanie Sielska Kuchnia 3/2021

Łazanki z kapustą - tradycyjny przepis

Ocena:

4.45 (162)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Łazanki z kapustą i grzybami to klasyczna pozycja z kuchni polskiej. Smakują od święta i nie tylko. Najczęściej makaron typu łazanki podajemy z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami - często w takiej wersji pojawia się na świątecznym stole. W poniższym przepisie polecamy.... domowy makaron do łazanek. Zobacz, jak zrobić łazanki z kapusty kiszonej. 

Składniki:

  • mąka pszenna  400 g

  • jajka  3 szt.

  • woda  80 ml

  • sól  5 g

  • suszone grzyby  200 g

  • kapusta kiszona  400 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • pieprz  4 g

  • smalec  15 g

Łazanki z kapustą - tradycyjny przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie makaronu łazanki: Wszystkie składniki na makaron tj. mąkę, wodę, jajka zagniatamy - doprawiając małą szczyptą soli. Ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy w paski, a następnie w małe kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

    Składniki na domowy makaron
  • Krok 2:

    Przygotowanie grzybów: Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na 15 minut. Osączamy, kroimy. Kapustę kiszoną drobno siekamy, płuczemy i gotujemy z liśćmi laurowymi przez około 20-25 minut.

    Suszone grzyby
  • Krok 3:

    Przygotowanie dania: W garnku rozgrzewamy smalec. Wkładamy kapustę, grzyby, makaron, doprawiamy i podsmażamy przez chwilę. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

    Kapusta kiszona

Porady

  • Kluczem do dobrych łazanek jest domowy makaron, a makaronu mąka. Do przygotowania makaronu najlepiej wybrać mąkę 00, to bardzo drobno mielona mąka z wysoką zawartością glutenu, dzięki temu makaron jest sprężysty. 
  • Makaron musi być gotowany w osolonej wodzie. Makaron dodaj do wody, dopiero gdy ta zawrze. Nie gotuj makaronu zbyt długo – najlepszy będzie al dente. 
  • Wielkość  łazanek to osobisty wybór autora dania. Standardowe łazanki mają rozmiar około 2,5 na 2,5 cm. 
  • Jeśli nie chcesz robić domowego makaronu, sięgnij po dobrej jakości gotowy makaron. 
  • Do łazanek możesz użyć ulubionych suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków itd.) Najlepiej gdy, możesz użyć tych własnoręcznie zbieranych, jeśli nie masz takiej możliwości, kup grzyby u sprawdzonego sprzedawcy. Możesz też użyć świeżych grzybów. Wybierając takie rozwiązanie, dodaj ich trochę więcej niż suszonych, ponieważ świeże grzyby mają mniej intensywny smak niż suszone. 
  • Łazanki to jedno z dań, które nie lubią podgrzewania, ponieważ makaron rozpada się, a całe danie staje się mało apteczne. 
  • Tradycyjne łazanki z kapustą przygotowywane są z kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów jak w przepisie wyżej. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis. Do łazanek możesz dodać świeżą kapustę. Jak ja przygotować? Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj, osusz za pomocą ręczników papierowych i poszatkuj. Ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody, przelej przez sito. Ugotowaną kapustę dodaj do grzybów i łazanek. Możesz także przygotować łazanki z kapustą i kiełbasą. 
  • Choć łazanki kojarzą się z daniem bożonarodzeniowym, coraz częściej przygotowywane są w ciągu roku. 
  • Najbardziej zananę są łazanki z kapustą i grzybami, ale warto też przygotować łazanki na słodko np. z makiem, cynamonem i miodem. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przyprawy do  łazanek 


Wybór przypraw do łazanek powiązany jest z tym jakie łazanki chcemy zrobić. Jeśli wybieramy łazanki z kiszoną kapustą, powinniśmy użyć kminku, majeranku, pieprzu, soli, listka laurowego oraz ziela angielskiego. Jeśli natomiast sięgamy po świeżą kapustę, powinniśmy pominąć kminek, a dodać natkę pietruszki. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne