Łazanki z kapustą i pieczarkami

Danie obiadowe lub gotowana kolacja

Dodany przez: Aseret

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • makaron "łazanki" - 40 dag
  • mogą być także kokardki, świderki, kolanka - 40 dag
  • kapusta kwaszona - 50 dag
  • pieczarki - 40 dag
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • liść laurowy
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Kapustę dobrze wypłukać, odcisnąć i wrzucić do gotującej się wody.
  2. Gotować ok. 20 minut.
  3. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć i posiekać na drobniej nożem.
  4. Makaron gotujemy al'dente.
  5. Odcedzamy.
  6. Pieczarki oczyszczamy, dokładnie płuczemy, kroimy na plastry.
  7. Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na oleju, dodać pokrojone pieczarki i smażymy na złoty kolor.
  8. Gdy pieczarki będą już gotowe dodajemy do nich kapustę i dusimy ok 10-15 minut, dodając przyprawy.
  9. Doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i dusimy około 15 min pod przykryciem.
  10. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy na nim warstwami łazanki, kapustę z pieczarkami i cebulą.
  11. Mieszamy wszystko i jeszcze raz doprawiamy do smaku.
  12. Zapiekamy w piekarniku.
obiad kolacja łazanki danie z pierczarkami kolacyjne lub obiadowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy