Lazania ze szpinakiem

Dla miłośników szpinaku :)

Dodany przez: Madzien-ka

Lazania ze szpinakiem

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • makaron lazania (9 płatów, na 3 warstwy)
  • starty żółty ser (ok. 20 dag)
  • mleko
  • mąka
  • margaryna
  • przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotować wodę i dodać do niej kilka kropel oleju.Gotować w garnku płaty lazanii pojedynczo żeby się nie posklejały(chyba, że mamy duży garnek i zmieszczą się dwa obok siebie) do momentu gdy będą na wpół miękkie. Obgotowany makaron układać na ściereczce by obeschnął.
  2. Szpinak gotujemy i gdy się całkowicie rozmrozi w garnku przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi.
  3. W małym garnuszku przyrządzamy zasmażkę: do roztopionej margaryny ( ok.1/4 kostki) dodajemy ok. łyżki mąki i mieszamy. Gdy margaryna połączy się z mąką dodajemy mniej niż pół szklanki mleka i chwilę gotujemy, aż grudki znikną.
  4. Zasmażkę dodajemy do szpinaku, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty,doprawiając do smaku jeśli trzeba. Szpinak z zasmażką jest delikatniejszy i bardziej puszysty.
  5. Sos beszamelowy:
  6. W garnku rozpuszczamy margarynę (1/4 kostki) i dodajemy trochę mąki(np.łyżkę) i trochę mleka stale mieszając drewnianą łyżką. W zależności ile chcemy uzyskać sosu, tyle dodajemy mąki i mleka. Koniecznie stopniowo, by nie porobiły się grudki. Kiedy sos ma już gęstą konsystencję, doprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy trochę startej gałki muszkatołowej.
  7. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwami:najpierw płaty lazanii (w taki sposób by pokryły całe dno naczynia), na których rozsmarowujemy sos beszamelowy, później szpinak i trochę tartego sera i znowu płaty lazanii, sos, szpinak i tarty ser. Ja zazwyczaj robię trzy warstwy. Ostatnią warstwę tworzą płaty lazanii,polane resztą sosu beszamelowego i posypane obficie resztą tartego sera.
  8. Ser dodatkowo można posypać ulubionymi ziołami np. bazylią, oregano. Ja osobiście dodaję zioła prowansalskie.
  9. Lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy ok.20 minut. Wyjmujemy jak ser się zapiecze i zrumieni na lekko brązowy kolor.
obiad zapiekanka szpinak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze