Łatwa pizza domowa

Pizzę robię często i różne,to dobry sposób na wykorzystanie ''skarbów lodówki". Oto pierwsza odsłona

Dodany przez: Mysia27

Pizze

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.71 z 24 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3-3,5 szkl. mąki
  • 5dkg drożdży lub torebka suszonych
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 dowolne kiełbaski
  • 2-3 pieczarki
  • mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • łyżka prażonej cebulki
  • łyżeczka przyprawy do pizzy
  • ostra czerwona papryka
  • mini kostka czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • 20 dkg sera żółtego
  • ketchup

Przygotowanie

  1. W misce rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mąkę, sól, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej, ciasto powinno być elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozciągamy je na blasze i podpiekamy ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawą do pizzy i kolejno układamy: pokrojone w plasterki pieczarki, kiełbasę, cebulę pokrojoną w piórka. Powyższe składniki można przesmażyć jeśli mamy mało czasu na pieczenie, ale wtedy pizza ma inny smak. Na to "wysypujemy" paprykę pokrojoną w kostkę. Po wierzchu posypujemy ostrą czerwoną papryką w proszku i czosnkiem granulowanym. Pieczemy ok 30 minut w 180st. Po tym czasie wyjmujemy pizzę, obsypujemy startym żółtym serem (na tarce o dużych oczkach) i posypujemy prażoną cebulką. Zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy polaną ketchupem. Smacznego ;)
pizza warzywa obiad przekąska kolacja zapiekanka kiełbasa ciasto drożdżowe ser żółty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze